Tech en de toekomst: dit staat je te wachten

Tech en de toekomst: dit staat je te wachten

Redactie Baaz

Technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Daarom is ook 2016, eigenlijk net als elk ander volgend jaar, weer een interessant jaar. Voor wetenschappers, early adopters, ondernemers en uiteindelijk ook voor de eindconsument

Maar ook voor beveiligers: elke nieuwe technologie herbergt immers nieuwe uitdagingen op het gebied van veiligheid. We selecteerden een aantal opmerkelijke trends en trending topics waar we in 2016 meer van zullen horen. En waarschijnlijk ook in 2017, 2018 en 2019.

Let op de kwaliteit van je informatie

Organisaties maken in toenemende mate gebruik van big data in hun dagelijkse werkzaamheden en in hun besluitvormingsprocessen. Dat herbergt een zeker risico: data-analyse blijft immers deels mensenwerk. Organisaties moeten met die factor rekening houden. Want hoe integer is de informatie waarmee gewerkt wordt? Een goede analyse staat of valt namelijk met de kwaliteit van de informatie. Is die slecht, dan heeft dit onmiddellijk grote gevolgen voor de besluitvorming en kan dit een verwoestende impact hebben op de winst of op het merk.

Om de kwaliteit van de informatie goed in te schatt en of te borgen, is het belangrijk om de herkomst ervan te kennen. Veel ondernemingen hebben de voorgaande jaren hun informatieverwerving en de codering ervan uitbesteed aan externe partijen. Maar wie garandeert dat die 100 procent waterdicht is en dat informatie niet gemanipuleerd is? Dit kan een reëel risico opleveren, en al helemaal wanneer informatie gedeeld wordt. Risicomanagement zal zich dus ook moeten uitstrekken tot het domein van de informatieverwerving - met wie delen we onze informatie? En wie voegt wat toe?

Ga bewuster om met het Internet of Things!

Smartphones en andere mobiele apparaten vormen een geliefd doelwit voor wie kwaad wil binnen het Internet of Things. Nu steeds meer mensen hun mobiele apparaten op het werk gebruiken en vice versa, stijgt de toch al grote vraag naar mobiele apps voor thuis en op het werk verder. En dus komt er meer druk op ontwikkelaars om apps sneller naar de markt te brengen. In een branche met flinterdunne marges gaat die toegenomen ontwikkelsnelheid onvermijdelijk ten koste van de veiligheid en gedegen tests.

De take away: producten met een lagere kwaliteit zijn eenvoudiger te hacken. Organisaties moeten zich meer bewust worden van wat het Internet of Things nu eigenlijk inhoudt en welke veiligheidsaspecten daaraan kleven. Daar ligt een taak voor security: de organisatie voorlichten, voorbereiden en ervoor zorgen dat zelfontwikkelde apps en apps van buiten het bedrijf gedegen getest zijn, in lijn zijn met veiligheidsprocessen en aan veiligheidsstandaarden voldoen.

Verwacht het onverwachte

Organisaties moeten zich beter voorbereiden op het onverwachte omdat cybercrime-bendes steeds professioneler opereren. De organisatie is daarbij zelf deel van het probleem: die focust immers op versteviging van haar buitengrenzen terwijl die steeds vaker poreus is door toedoen van medewerkers - hetzij opzettelijk, door onoplettendheid of onverschilligheid, of door opzet.

Organisaties moeten dus ophouden cybercrime nog louter als een externe aanval te percipiëren. Bemensing wordt ten slotte ook een serieus probleem. De vaardigheden van veiligheidsfunctionarissen lopen niet meer in de pas met de zich snel ontwikkelende inventiviteit van cybercriminelen. De kloof tussen crimineel en beveiliging wordt steeds groter als gevolg van een toegenomen hyperconnectiviteit. Om die te dichten moet het accent meer gelegd worden op de bemensing van de veiligheidsfuncties. Dit moet terugkomen in de werving, selectie, training en retentie van veiligheidsfunctionarissen.

Slack, slacker, slackst

Slack is een berichtensysteem voor op kantoor. Het is met meer dan 2 miljoen dagelijkse gebruikers de snelst groeiende kantoorsoftware ooit. Slack biedt een gecentraliseerd platform om via instant messaging met collega’s te communiceren. Scheelt tijd die je anders kwijt bent met de e-mails. Geschikt voor zowel mobieltje als desktop, je kunt bestanden uploaden, kunt werken in spreadsheets of andere zakelijke applicaties en eenvoudig door eerdere conversaties zoeken.

Slack is niet nieuw, maar wel heel succesvol. Hoe komt dat? Steeds meer mensen werken op mobiele apparaten, vaak in samenwerking met anderen die zich op andere locaties bevinden of die op andere tijdstippen werken. Ook het ontwerp van Slack is een doorslagge- vende factor. Slack funnelt berichten in streams die zichtbaar zijn voor iedereen die met elkaar samenwerkt – dat betekent dat je het overzicht hebt op alles wat er rond een bepaald onderwerp of project speelt binnen de organisatie. Altijd fijn.

Draadloze energie voor kleine gadgets

Applicaties die niet alleen draadloos communiceren en toegang hebben tot internet, maar die ook nog eens draadloos van energie voorzien worden. Geen batterij of snoer meer nodig! Technologie waarmee apparaten hun stroom aan de signalen van wifi, mobiele telefoons, radio of televisie in hun omgeving kunnen onttrekken, ontwikkelt zich gestaag maar onmiskenbaar in commerciële richting. Onderzoekers van de Universiteit van Washington ontwikkelden deze techniek en slaagden erin camera’s en bewegings- en warmtesensoren op deze manier aan te drijven. Draadloze overdracht van energie an sich is niet nieuw, het is alleen heel moeilijk om via draadloze energie apparaten met elkaar te laten communiceren. Dit komt doordat signalen van radio, tv en andere telecommunicatietechnologieën weinig energie bevatten. De onderzoekers zijn erin geslaagd om die zwakke signalen te versterken dankzij het principe van backscattering. Hierbij worden de originele signalen omgevormd tot een nieuw signaal. Denk hierbij aan hoe je zonnestralen kunt bundelen en weerkaatsen door middel van een spiegel.

De technologie wordt gecommercialiseerd door een spin-off van de universiteit, Jeeva Wireless. Dit bedrijfje laat batterijloze gadgets verbinding maken met conventionele apparaten zoals computers en mobiele telefoons door backscattering van de wifi-signalen. Tot nu toe zijn ze erin geslaagd om passieve wifi-apparaten data over een afstand van 30 meter te laten transporteren, ook door muren heen. In het huis van de toekomst zullen zaken als beveiligingscamera’s, warmtesensoren en rookmelders nooit meer batterijen nodig hebben.

Niet praten in of via, maar tegen je smartphone

Je smartphone bedienen door middel van je stemgeluid. Misschien wat nieuw voor ons, maar voor steeds meer Chinezen dagelijkse kost. En dat allemaal dankzij internetgigant Baidu dat grote stappen heeft gezet in de verdere ontwikkeling van spraakgestuurde interfaces. Orale communicatie met een apparaat wordt dan ook steeds vriendelijker voor de gebruiker. Smartphones reageren bijvoorbeeld niet alleen meer op een beperkt aantal voorgeprogrammeerde commando’s, maar op meer ‘ingewikkelde’ spraak en het is nu ook mogelijk om in relatief lawaaiige omgevingen te interacteren met het apparaat. Systemen als Siri van Apple, Microsofts Cortana, Amazons Alexa en Google Now worden steeds beter en zijn minder foutgevoelig. Maar Baidu spant vooralsnog de kroon in die ontwikkeling - vooral waar het de accuraatheid van spraakherkenning betreft.

De nieuwe technologie lijkt met China de meest vruchtbare voedingsbodem gevonden te hebben. Niet alleen is monopolist Baidu door haar schaal en omvang de meest uitgelezen partij om de technologie op te schalen, Chinezen maken meer gebruik van smartphones dan van computers of laptops. Laat onverlet dat rondsurfen op het web of het versturen van berichten frustrerend langzaam kan gaan. Chinezen hebben niet alleen een vrij ingewikkeld en uitgebreid alfabet, in China’s niet stedelijke gebieden is een groot deel van de (potentiele) smartphonegebruikers laag of niet geletterd. En het is in deze doelmarkt waar de grootste winst in termen van technologische verspreiding te behalen valt.

Afgelopen november sloeg Baidu een mijlpaal met de ontwikkeling van Deep Speech 2, een krachtige en nieuwe engine voor spraakherkenning. Deep Speech 2 beschikt over een groot neuraal netwerk dat een lerend vermogen heeft waarmee het woorden en zinnen met geluiden associeert. En met een verbijsterende nauwkeurigheid gesproken woorden kan herkennen. De Baidu-onderzoekers ontdekten dat Deep Speech 2 in staat is om fragmenten Mandarijn nauwkeuriger te transcriberen dan een mens. Op zich een huzarenstukje van Baidu - het Mandarijn is een fonetisch complexe toontaal waarbij de toon waarop een woord wordt uitgesproken de betekenis van het woord kan veranderen.

 

Kunstmatige intelligentie: robots die elkaar onderwijzen

Ook op het gebied van kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence, AI) wordt de toekomst steeds interessanter. Namen robots eerder de plaats in van arbeiders in fabrieken en magazijnen en, in zelfrijdende auto’s, bijna die van chauffeur, ook de leerkracht lijkt in de toekomst mogelijk in een bedreigde diersoort te veranderen. Want in toenemende mate zijn robots in staat elkaar te onderwijzen en dingen te leren. Althans, dat is waar robotica-expert Stephanie Tellex van Brown university onderzoek naar doet. Tellex onderzoekt hoe geografisch verspreide robots voorwerpen zoals een kom, een plastic badeendje of een banaan zien, herkennen en er een eenvoudige handeling mee verrichten. De data die de robots daarmee vergaren slaan ze op en uploaden ze naar de cloud, waarna andere robots die informatie downloaden, analyseren en ermee aan de slag gaan.

Tellex wil uiteindelijk een bibliotheek aanleggen met daarin voldoende informatie, zodat een robot met miljoenen verschillende voorwerpen kan werken en zelfstandig een vol magazijn in kan om daar een pen te herkennen en deze op te pakken. Het project kan op wereldwijde schaal uitgevoerd worden doordat veel zogeheten researchrobots met ROS werken, een gestandaardiseerd programmeerraamwerk.

Tesla - de zelfsturing voorbij?

De laatste trend kan eigenlijk samengevat worden in drie termen die al bijna de status van begrip hebben: Elon Musk, Tesla en Autopilot. Need we say more? Hoewel het bedrijf er weinig mededelingen over doet, is de Tesla versie 7.0 natuurlijk nog lang niet uitontwikkeld. Werden sommige functionaliteiten zoals automatisch inparkeren al aangeboden door Mercedes, General Motors en BMW, de zelfsturende functie van de Tesla betekende een enorme sprong voorwaarts. Houd Musk en zijn auto’s in de gaten – Tesla zal niet alleen het karakter van de auto voorgoed veranderen, maar ook onze relatie met auto’s en onze infrastructuur.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie