Voi onthult nieuwste generatie e-step met IoT-technologie

Voi onthult nieuwste generatie e-step met IoT-technologie

Redactie Baaz

Voi Technology - het grootste e-stepbedrijf van Europa, dat momenteel gesprekken voert met de Nederlandse overheid en verschillende gemeenten - kondigt zijn nieuwste model aan, de Voiager 4 (V4). De V4 bereikt nieuwe hoogtes op het gebied van design en prestaties voor een e-step. De nieuwe functionaliteiten bouwen door op het originele model van Voi - dat tot nu toe zorgde voor meer dan 30 miljoen veilige ritten.

  • IoT maakt locatiebepaling mogelijk tot op minder dan een meter nauwkeurig, voor superieure analyse voor voorspellend voertuigonderhoud en een akoestisch waarschuwingssysteem voor voetgangers.
  • Slimme luchtvervuilingssensoren herkennen gebieden met een slechte luchtkwaliteit.
  • De richtingaanwijzers en de contactloze ontgrendelingstechnologie verhogen de veiligheid, gebruiksgemak en hygiëne door antimicrobiële handvatten.

De nieuwste generatie e-step beschikt over de beste IoT-technologie en de nieuwste functies voor ongeëvenaarde rij-, veiligheids- en duurzaamheidsnormen, voor zowel de bestuurders als de partnersteden van Voi. Met een levensduur van meer dan vijf jaar is de V4 ontworpen voor veelvuldig gebruik in de stad en levert hij Voi's meest stabiele en veilige e-step tot nu toe. De richtingaanwijzers bieden 360° zichtbaarheid en zorgen ervoor dat de rijders hun bewegingen in het verkeer veilig kunnen communiceren aan andere weggebruikers. Een verstevigd spatbord, in combinatie met verbeterde hydraulische vering en grote banden van hogere kwaliteit, verbeteren de schokabsorptie en verminderen de impact op straatstenen en gaten in de weg. De V4 blinkt uit in alle weersomstandigheden, zelfs bij onderdompeling in water, dankzij de IPX7-classificatie* van zijn elektronische behuizing.

IoT-techologie

Het belangrijkste onderdeel van de V4 is de gloednieuwe IoT (Internet of Things) hardware, die het controlemechanisme van de e-step vormt. Het onderdeel is volledig ‘in-house’ ontwikkeld en maakt een reeks veiligheids- en operationele innovaties mogelijk, waaronder zeer nauwkeurige locatiebepaling.

De nauwkeurigheid van locatiebepaling in micro-mobiele voertuigen, zoals e-steps, is doorgaans 15-30 meter. De positiebepaling van de V4 is echter tot op minder dan een meter nauwkeurig, waardoor de navigatie verbetert, de locatie van een e-step exact overeenkomt met de gegevens in de Voi-app en geofencing voor park/ride zones verbetert.

Om de nauwkeurigheid te verbeteren, compenseert de IoT-technologie op drie manieren het wegvallen of verslechteren van GNSS-satellietsignalen. Voor het eerst in de sector van micro-mobiele voertuigen maakt IoT gebruik van GNSS met twee banden (L1- en L5-band). Door de twee signalen te vergelijken en te middelen, worden de fouten in positiebepaling tot een minimum beperkt, aangezien elk signaal anders wordt beïnvloed door het stedelijk landschap (bv. hoge gebouwen, bomen) of door atmosferische storingen. De IoT heeft ook toegang tot correcties van EGNOS, het Europese SBAS-systeem. Wanneer positiebepaling met alleen GNSS moeilijk of onmogelijk is, combineert de technologie informatie van verschillende sensoren (gyrosensor, versnellingsmeter, stepsnelheid) om de huidige positie van de e-step te berekenen.

Om ervoor te zorgen dat de e-step in topconditie blijft en om de operationele efficiëntie te verhogen, voert de IoT-technologie automatische diagnostische controles uit die de behoefte aan onderhoud of reparaties voorspellen. In totaal evalueert het meer dan 300 verschillende factoren en identificeert het 55 unieke foutcondities die, indien geactiveerd, de step onmiddellijk onbeschikbaar maken voor verhuur en het operationele team van Voi waarschuwen. De V4 heeft ook een speciale sleuf voor extra sensorapparaten, waarmee de IoT-mogelijkheden voor de toekomst worden uitgebreid.

De V4 draagt ook bij aan Voi's belofte om multimodaal vervoer te bevorderen en duurzamere steden te creëren. De slimme vervuilingssensoren van de e-step verzamelen milieugegevens, die steden vervolgens kunnen gebruiken om gebieden met een slechte luchtkwaliteit te identificeren. De V4 is ook klaar voor een betere integratie met het openbaar vervoer; met een enkele tik op een smartphone, smartwatch of vervoerskaart kan de e-step worden ontgrendeld via contactloze NFC-technologie (Near Field Communication).

Aanvullende – en belangrijke - features van de V4 zijn:

  • Brede, massieve (niet met lucht gevulde) 10" honingraatbanden voor alle weersomstandigheden en hydraulische voorvering die zorgen voor een ongeëvenaarde grip, remeffectiviteit en schokdemping op alle soorten wegdek.
  • Antimicrobiële handvatten, die een veilig gedeeld gebruik mogelijk maken en de verspreiding van virussen (waaronder COVID-19) voorkomen, door ze bij contact uit te schakelen.
  • De ingebouwde Bluetooth-technologie, die communiceert met iBeacons bij Voi-parkeerplaatsen om ervoor te zorgen dat e-steps tot op de centimeter nauwkeurig worden geparkeerd.
  • Een akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem (AVWS) die voetgangers waarschuwt voor een naderende e-step, wat vooral nuttig is voor visueel gehandicapten en kwetsbare weggebruikers.

Voi zal de V4 eerst introduceren in een select aantal markten, met een bredere uitrol later in 2021.

Fredrik Hjelm, CEO en medeoprichter van Voi, zegt: "Voi is altijd gericht geweest op het bieden van de beste ervaringen, voordelen en diensten aan onze rijders en partnersteden, van het navigeren in het drukke verkeer tot het beschermen van het milieu. De Voiager 4 is onze beste e-step tot nu toe en staat voor een hoogstaand en innovatief product, een resultaat van jaren van onderzoek en ontwikkeling. De combinatie van volledig nieuwe hardware en software, met name onze eigen IoT-technologie, tilt e-steps naar een hoger niveau."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie