Waarom moet jouw onderneming de blockchain in de gaten houden?

Waarom moet jouw onderneming de blockchain in de gaten houden?

Redactie Baaz

Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat je voorloopt op de ontwikkelingen. Met name voorlopen op de concurrenten is een steeds belangrijker onderdeel van het bedrijfsmanagement. In dat opzicht is het interessant om te kijken naar de mogelijkheden die de blockchain biedt. Niet dat het direct verstandig is om duizenden euro’s te investeren in de cryptomunten zelf. Nee, het zijn juist de mogelijkheden op de blockchain zelf die interessant zijn en die jij als ondernemer wilt kennen voordat jouw concurrent het ziet.

business

Opslag van data en delen van informatie

Grotere bedrijven hebben te maken met enorme hoeveelheden data die opgeslagen moeten worden. Veel van deze data moet gedeeld worden met specifieke personen of andere bedrijven, zonder dat andere mensen toegang hebben tot deze bestanden. Op dit moment is dat lastig en vooral duur. De blockchain is hier hard mee aan het werk en binnen een aantal maanden moeten er veilige en goedkope oplossingen zijn om data op te slaan in de cloud. Mét de mogelijkheid om bepaalde bestanden zichtbaar te maken voor alleen de personen die de sleutel hebben.

Identiteitsdiefstal

Diefstal van identiteit, het vervalsen van handtekeningen en fraude. Als bedrijf krijg je vroeg of laat te maken met een van deze problemen, die bijzonder actueel in Nederland zijn. Een probleem dat nauwelijks op te lossen is wanneer je niet overal zelf in persoon aanwezig kan zijn. Ook dit wordt verleden tijd. Verificatie en identificatie worden mogelijk door de blockchain, zonder mogelijkheden om dit te vervalsen of te omzeilen.

blockchain

Slimme contracten

Veel handelingen nodig om overeenkomsten op te zetten en betalingen te doen op het moment dat de voorwaarden voldaan zijn? Niet lang meer. IOTA is een van de toepassingen van de blockchain die hier hard mee aan de slag gegaan is en werkt samen met tal van aanbieders om dit op te zetten in de vorm van Internet of Things (IoT). De recente problemen met de IOTA-wallets zijn opgelost door Van Wijk, waardoor het nog aantrekkelijker is om hier gebruik van te maken. Eenzelfde adres kan nu meerdere malen gebruikt worden waardoor er een adresboek aangemaakt kan worden met de gegevens van andere bedrijven. Ook voor ondernemingen is IOTA bijzonder interessant, omdat leveranciers en klanten zo beter bediend kunnen worden, zonder alle extra handelingen. 

Internationaal betalingsnetwerk

Bij een onderneming gaat het vooral om geld. Maar het wordt een vervelend verhaal wanneer dit geld ook geld gaat kosten. Zoals het doen van internationale betalingen of het ontvangen van geld vanuit het buitenland. Gelukkig wordt ook hieraan gewerkt en opnieuw is het een blockchaintoepassing die de stappen zet. De naam die je hier in de gaten moet houden, is Ripple (XRP). Dit bedrijf werkt samen met traditionele betaalproviders aan lagere kosten, snellere transacties en wereldwijd dekking om zo internationaal betaalverkeer makkelijker, sneller en goedkoper te maken. 

Met jouw onderneming naar de blockchain

Veel ondernemers denken dat het aanschaffen van cryptomunten de toekomst is voor hun bedrijf. De echte mogelijkheden en kansen liggen echter in de oplossingen, toepassingen en applicaties die ontwikkeld worden door de blockchainontwikkelaars zelf. Voor grotere bedrijven betekent dit vooral minder kosten en meer gemak, iets waar elke ondernemer oren naar heeft. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie