Zo voorkom je inbraak in je bedrijfspand

Zo voorkom je inbraak in je bedrijfspand

Redactie Baaz
Het is de grootste nachtmerrie van mensen met een eigen bedrijf: een inbraak in je bedrijfspand. Toch krijgt ruim 40 procent van alle ondernemers te maken met een inbraak. Zeker in de donkere wintermaanden slaan dieven graag toe. Voor slachtoffers van een inbraak kunnen de kosten al snel behoorlijk aantikken. In dit artikel lees je hoe je inbrekers te slim af bent en hoe het zit met je verzekering bij een inbraak.

Geef dieven geen kans

Inbrekers zijn onder te verdelen in twee categorieën. Je hebt namelijk gelegenheidsinbrekers en professionele inbrekers. Gelegenheidsinbrekers hebben vooraf geen specifiek doelwit in gedachten, maar kijken rond om erachter te komen waar zij gemakkelijk hun slag kunnen slaan. Zij speuren bijvoorbeeld openstaande ramen op waardoor ze naar binnen kunnen klimmen, of trappen een deur met slechte sloten in. Professionele inbrekers hebben echter een vooropgezet plan. Zij gebruiken vaak zwaarder geschut om binnen te komen en hebben veel kennis van inbreken. Zo’n 80 procent van alle inbrekers is gelegenheidsinbreker. 

Om het deze insluipers extra moeilijk te maken, kun je heel wat maatregelen treffen. Een van de belangrijkste daarvan is goede verlichting in en om het pand. Als een inbreker het idee krijgt dat hij gezien wordt, is de kans al een stuk kleiner dat hij overgaat tot het plegen van een inbraak. 

Inbraak

LEES OOK: Hoe genereer je meer omzet met jouw onderneming?

Zorg daarnaast ook voor goede sloten. Voorzie deuren en ramen van hang- en sluitwerk met een keurmerk, bij voorkeur uit een zwaardere categorie. Eenvoudige sloten openbreken is voor een ervaren inbreken namelijk een peulenschil. 

Tot slot kun je ook alarmsystemen en beveiligingscamera's gebruiken om inbrekers te weren. Dit kun je het beste laten doen door een expert. Bij een goede alarminstallatie krijg je vaak ook stickers die aantonen dat je pand goed beveiligd is. Plak deze stickers op een zichtbare plek. Het is bewezen dat slechts de aanwezigheid van zo'n sticker de kans op inbraak in je bedrijfspand al drastisch verkleint. 

Hoe zit het met de verzekering? 

Mocht er toch ingebroken worden, dan kun je gelukkig beroep doen op je opstalverzekering. Zorg er dus voor dat je een dergelijke verzekering afsluit wanneer je dat nog niet gedaan hebt. Lees bij het afsluiten van een verzekering altijd goed de polisvoorwaarden door, want wat er vergoed wordt, kan per verzekering verschillen. 

Een opstalverzekering geldt niet alleen voor het pand zelf, maar ook voor de bijbehorende garages en schuren. Je kunt beroep doen op deze verzekering, wanneer er door inbraak schade is ontstaan aan de verzekerde ruimtes, bijvoorbeeld wanneer er een deur is ingetrapt. Onder de verzekering valt simpel gezegd alles aan je bedrijfspand dat niet zonder sloopwerk kan worden verwijderd. Om je inventaris te verzekeren die niet aard- en nagelvast zijn, sluit je een aparte inventarisverzekering af.

LEES OOK: Hyundai NEXO: nieuwste generatie waterstofauto

Als je een bedrijfsruimte huurt in een bedrijfspand waarin meerdere bedrijven zijn gehuisvest, dan zit de opstalverzekering vaak al bij de huurkosten in. Ga dus na of dit het geval is en vraag je verhuurder naar de polisvoorwaarden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie