Werknemers hebben vaak geen tijd voor vrije dagen
Een heerlijk weekje op vakantie naar een zonnig land, het klinkt erg aantrekkelijk. Toch kiezen veel Nederlandse werknemers niet voor vrije dagen, maar voor hard werken op kantoor.
Te druk voor vrije dagen
Vorig jaar kreeg twee derde van de werknemers de vakantiedagen niet op, zo blijkt uit een Telegraaf-enquête die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos. De reden? Een op de drie kiest er bewust voor om de vakantiedagen niet op te maken. Ze leggen een 'voorraad' aan om hetlater strategisch in te zetten voor bijvoorbeeld verzorging van een ziek kind of mantelzorg. Een kwart is te druk om vrij te nemen. Ze durven eigenlijk geen vrije dagen op te nemen, omdat ze bang zijn dat ze hun werk niet af krijgen, daardoor houden ze vakantiedagen over.
Vrije dagen inruilen
42 procent van de hardwerkende Nederlanders voelt er niets voor om de vrije dagen om te ruilen voor meer loon. En meer dan de helft geeft aan dat ze de vrije dagen niet kunnen missen. Om het 'stuwmeer' aan ongebruikte vakantiedagen aan te pakken, slaan vakbonden en werkgevers de handen ineen. Het opgebouwde verlof gaat voor veel bedrijven onder meer ten koste van de winst.
Ongelimiteerd vakantiedagenbeleid
Branding automation software Bynder is het eerste Nederlandse bedrijf dat een ongelimiteerd vakantiedagenbeleid introduceert. Het bedrijf treedt hiermee in de voetsporen van internationale bedrijven als Netflix, Prezi en HubSpot. Om ervoor te zorgen dat iedere werknemer gegarandeerd de vrije tijd krijgt die hij of zij verdient, heeft Bynder een minimum aantal vakantiedagen vastgelegd. Zo moeten de werknemers die bijvoorbeeld te druk zijn voor vakantie ook het minimum aantal dagen opnemen. Bynder ceo en oprichter Chris Hall: 'Het aanbieden van ongelimiteerde vakantiedagen laat zien hoe zeer we onze werknemers waarderen. Wij geloven dat het geven van meer vrijheid aan onze mensen een gezonde balans tussen werk en privé ten goede komt.'