‘Uitschakelen’ tijdens vakanties: hoe zorg je ervoor dat werknemers ongestoord kunnen uitrusten op hun vrije dagen?

‘Uitschakelen’ tijdens vakanties: hoe zorg je ervoor dat werknemers ongestoord kunnen uitrusten op hun vrije dagen?

Redactie Baaz

Tijdens de zomervakantie zijn vast een groot aantal van je medewerkers weggeweest om ‘weer even op te laden’. Vaak is de eerste vraag die ze van collega’s krijgen op de eerste werkdag na hun vakantie of dit ook daadwerkelijk gelukt is. Hebben ze het werk succesvol los kunnen laten en gaan ze nu met een honderd procent volle energietank weer aan de slag? De reden dat dit gevraagd wordt, is omdat iemands werk tijdens de vakantie vaak toch het opladen tijdens de rustperiode verstoort. De vervolgvraag is daarbij: hoe kan je medewerkers helpen om écht los te komen van hun werk tijdens hun vrije dagen, bijvoorbeeld tijdens de komende herfst- of kerstvakantie?

‘Altijd aan staan’

Een check van de mailbox ’s avonds op het strand in Italië, een snelle call op de camping omdat de overdracht toch niet helemaal duidelijk was of een collega die een appje stuurt met een goedbedoelde update: het is vaak moeilijk om volledig ‘uit’ te staan, omdat het werk je via zo veel verschillende kanalen kan bereiken. Hoewel het nieuwe hybride werken veel mogelijkheden biedt om het welzijn van werknemers te ondersteunen, leidt het ontbreken van richtlijnen tot een cultuur waarin de werknemer ‘altijd aan’ staat, waar hij of zij ook is.

Het welzijn van werknemers op verlof, maar ook tijdens een normale werkweek, verdient daarom een stuk meer aandacht. In deze nieuwe hybride wereld zijn de grenzen van ‘traditionele’ werktijden vervaagd door alle technologie die we gewend zijn tijdens het werk te gebruiken. Om het ‘altijd aan staan’ niet om te laten slaan in personeel dat compleet opgebrand is, moeten werkgevers zich bewust inzetten voor het vinden van een gezond evenwicht tussen ‘altijd kunnen werken’ en vakantie, en dit ook toegewijd vastleggen. Dit geldt ook voor privétijd buiten werkuren, natuurlijk.

Meer prioriteit voor mentaal welzijn

De coronapandemie heeft de noodzakelijke aandacht gevestigd op de geestelijke en lichamelijke gezondheid van werknemers op afstand. Diezelfde aandacht moeten we niet uit het oog verliezen, of zelfs prioriteit geven, nu dat de werkvloer weer gevulder raakt. Uit onderzoek van Poly onder werkgevers blijkt dat de helft van de organisaties (49 procent) geen maatregelen neemt om te voorkomen dat mensen het gevoel hebben dat ze continu klaar moeten staan als er werk opduikt. Bijna de helft van de respondenten zegt dat er in hun bedrijf een ongezonde cultuur van overwerken heerst, en twee derde (67 procent) erkent dat de verschuiving van het traditionele 9-5-principe naar het werken op elk willekeurig moment betekent dat ze een ‘morele plicht’ hebben om werknemers te beschermen tegen te veel werken.

Om deze plicht te vervullen, moeten organisaties ervoor zorgen dat er voor werknemers duidelijke grenzen zijn als het op werk aankomt. Ze moeten op het einde van de werkdag geheel kunnen uitschakelen, goed tot rust kunnen komen en, als ze op vakantie gaan, ongestoord van hun vakantie kunnen genieten. De focus moet liggen op het gelukkig en gezond houden van werknemers, wat uiteindelijk een positief effect zal hebben op de productiviteit van het gehele bedrijf op de lange termijn.

Communicatie-etiquette vastleggen

Om hybride werk tot een succes te maken, is het belangrijk dat organisaties niet alleen tijdens de vakantieperiode, maar ook standaard duidelijk aangeven wat hun verwachtingen zijn binnen hun etiquette van communicatie. Dit houdt in dat er zwart op wit afspraken gemaakt moeten worden over wat de gang van zaken is voor werkende en rustende medewerkers en dat de bewustwording hierover een prioriteit moet zijn.

Het duidelijk formuleren van afspraken en het uitspreken van verwachtingen is essentieel voor een gezonde balans tussen werk en privé. Dit betekent doorgaans dat er meer geïnvesteerd moet worden in digitale tools om werktijden te plannen, en dat er meer aandacht moet komen voor werkcultuur, vertrouwen en samenwerking. Een nieuwe, moderne gedragsethiek op de werkvloer die aansluit bij het hybride werken en voldoet aan de behoeften van alle werknemers is van groot belang voor een gelukkig, gezond en productief team. Dit helpt werknemers enorm om zich tijdens hun vakantie op de juiste manier van het werk af te kunnen sluiten, wat de productiviteit op de lange termijn aanzienlijk zal vergroten.

Meer informatie over het welzijn van werknemers en manieren om het ‘altijd aan staan’ tegen te gaan, vind je in het nieuwste whitepaper van Poly: Het pad naar hybride werken: twaalf zaken om over na te denken. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie