Wat nou Hemelvaart? Jonge ondernemer werkt gewoon door

Bart Remmers
Ondernemers tussen de 18 en 34 jaar nemen minder vaak vrij op feestdagen dan ondernemers vanaf 35 jaar. Zo werkt de helft van de ondernemers tot 35 jaar gewoon door tijdens Hemelvaart.

Overigens neemt het merendeel van de ondernemers tijdens een nationale feestdag vrij. Zo neemt bijna driekwart van de ondernemers vrij met Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar Allianz in samenwerking met onderzoeksbureau GfK.

Ondernemers in de gezondheidszorg nemen het vaakst wel vrij op feestdagen. Indien zij ervoor kiezen om wel te werken, is dat omdat zij geen waarde hechten aan de vrije dag of het niet vieren en omdat klanten hierom vragen.

Aantal vrije dagen per jaar

Meer dan de helft (57 procent) van de ondernemers gunt zichzelf evenveel of meer vrije dagen dan het wettelijk verplichte minimum voor werknemers (20 dagen bij een fulltime dienstverband). Daar staat tegenover dat 11 procent van de ondernemers zichzelf minder dan tien dagen vrij gunt. Van de ondernemers die gemiddeld meer dan veertig uur per week werken, is dit zelfs 17 procent.

Verschil ZZP'ers en MKB'ers

Opvallend is het verschil tussen ZZP’ers, klein- en groot MKB’ers: 38 procent van de ZPP’ers neemt meer dan 25 vakantiedagen, onder klein MKB’ers is dit 28 procent en onder groot MKB’ers slechts 15 procent.

Leeftijd speelt hierin ook zeker een rol. Met name ondernemers ouder dan 65 jaar gunnen zichzelf meer dan 25 vakantiedagen, namelijk iets meer dan de helft, terwijl slechts een derde van de ondernemers jonger dan 65 jaar zoveel vakantiedagen neemt.
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart