Review: Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Review: Lenovo Thinkpad X1 Yoga

Redactie Baaz

Bij een goede hybride draait alles om balans. Deze slaat natuurlijk altijd wel iets door naar dan wel een betere tabletmodus, dan wel een betere notebookmodus. Lenovo lijkt echter een sweet spot gevonden te hebben, met de ThinkPad X1 Yoga.

De ThinkPad-lijn is een van de meest geliefde merken ter wereld voor zakelijke gebruikers. Dat Lenovo daarom een Windows 10-hybride onder deze vlag uitbrengt is best gewaagd, ondanks dat Lenovo genoeg ervaring heeft met dergelijke twee-in-één notebooks. Hardcore ThinkPad-fans staan er bijvoorbeeld op dat Lenovo de TrackPoint, de nub midden-onder op het toetsenbord en voorloper van de huidige touchpads, blijft implementeren. Bij de X1 Yoga is dat niet anders en vinden we de herkenbare rode stip op het toetsenbord, met ook de linker- en rechtermuisknoppen bovenaan het touchpad geplaatst, gericht op TrackPoint-gebruikers.

Behuizing

Wat uiterlijk betreft draagt de ThinkPad X1 Yoga met recht de naam ThinkPad. Qua kleuren en behuizingsmateriaal bijvoorbeeld, maar ook qua degelijkheid. ThinkPads zijn stevig, bedoeld om overal mee te kunnen werken en kunnen hierom tegen een stootje. In het geval van een hybride verwacht je echter concessies. Om in de tabletmodus te werken klap je het scherm 360-graden om waarmee je toetsenbord dus de onderkant van je tablet vormt. De ophanging hiervan is een mogelijke zwakke plek, maar hier is dat niet te merken. Reden hiervoor is de verstevigde constructie waarmee je kunt switchen van tabletmodus naar notebookmodus (met ook een tussenliggende tent- en stand-modus voor presentaties) zonder dat je bang hoeft te zijn dat er rek in de constructie komt. Dat is best bijzonder, want wanneer je verandert van modus en je het scherm dus omklapt merk je eigenlijk amper weerstand. Het voelt als een soort stuurbekrachtiging eigenlijk.

Leuk detail: de toetsen op het keyboard trekken automatisch terug wanneer je de X1 Yoga in tabletmodus zet. Het ziet er cool uit, maar heeft ook als voordeel dat toetsen niet beschadigd raken wanneer je het apparaat neerzet op een bureau wanneer je de tabletmodus gebruikt.

Aan de buitenkant is de hybride voorzien van koolstofvezel, wat zowel beschermd als dat het het apparaat beschermd. Bovendien zorgt het ook voor een strakke zakelijke uitstraling. Hiermee is het hybride waarmee je gezien mag worden.

Specificaties

We hebben het hier over een ThinkPad, een merk waarmee Lenovo echt niet over één nacht ijs gaat. Ook bij deThinkPad X1 Yoga pakt het bedrijf uit. Er zijn meerdere configuraties beschikbaar, afgestemd op jouw behoeftes. Wij gingen aan de slag met een model dat op een Intel Core i7-processor met een snelheid van 2.60GHz draait. Verder heb je 8MB intern geheugen tot je beschikking en 256GB aan opslag aan boord. Meer dan genoeg om krachtige applicaties te draaien.

Of te genieten van multimedia-content, want op het scherm van 14-inch knalt alle soorten content van het scherm. De resolutie bedraagt 2560 bij 1440, wat op een scherm van deze grootte haarscherp beeld oplevert. Lenovo heeft daarnaast een wide angle-technologie geïmplementeerd wat voor een extreem goede kijkhoek zorgt. In de praktijk houdt dit in dat het niet meer uitmaak van waar je naar het beeldscherm kijkt, je blijft alles moeiteloos bekijken.

Aansluitingen in overvloed

Door de vormfactor zou je denken dat er is ingeleverd op aansluitingen, maar verrassend genoeg blijkt deThinkPad X1 Yoga behoorlijk voorzien. Drie USB 3.0-aansluitingen, een Mini DisplayPort, een HDMI-poort en een 4-in-1 kaartlezer zorgen ervoor dat je altijd genoeg poorten hebt voor de nodige connectiviteit, of het nu om externe opslag gaat of je apparaat aansluiten op een monitor. Heb je hier nog niet genoeg aan dan sluit je via de OneLink+-poort een dock aan die je nagenoeg onuitputtelijke aansluitopties biedt.

ThinkPad X1 Yoga in de praktijk

Specificaties op papier zijn leuk, maar uiteindelijk draait het om gebruik in de praktijk. Ook hier laat Lenovo weinig steekjes vallen. De vooraf geïnstalleerde Lenovo-software voelt wat overbodig als je enigszins je weg kunt vinden in de configuratieschermen van Windows 10, maar zijn wel welkom voor gebruikers die snel wat aanpassingen willen doen om daarna meteen aan de slag te gaan. Wel zijn we erg te spreken over Lenovo Companion, een stukje software die je notebook in de gaten houdt, apps update waar nodig en ook systeemupdates voor je uitvoert als je dat wilt.

De ThinkPad-lijn staat bekend om haar uitstekende toetsenborden en dat is ook hier weer genieten tijdens het werken. Het juiste formaat toetsen met genoeg tussenruimte onderling en een lekkere diepe travel tijdens de aanslag maken dat werken op de X1 Yoga allerminst een straf is. Als we dan een negatief punt moeten noemen is het de plaats van de Fn-toets aan de linkerbuitenkant die je, wanneer je andere QWERTY-toetsenborden gewend bent, aanziet voor de Ctrl-toets die ernaast zit. Dit is echter een kwestie van wennen. Leuk is dat de robuustheid van de behuizing doorgevoerd is naar het keyboard. Mors gerust vloeistoffen over je toetsenbord, je kunt gewoon doorwerken.

Wat overigens bijzonder fijn werkt is conferencing. De ingebouwde microfoon heeft een erg breed bereik dus hoef je niet bovenop het apparaat te zitten om verstaanbaar te zijn voor je gesprekspartner.  Ook de camera is met 720p van een kwaliteit die uitnodigt tot samenwerken op afstand.

Werken op een tablet

Het apparaat kent natuurlijk niet zomaar een tablet-modus. Je wordt aangemoedigd  hier ook gebruik van te maken. Zo vind je in de behuizing een stylus die intern opgeladen wordt en waarmee het heerlijke schrijven is. Bijvoorbeeld met Lenovo's eigen WRITEit, een app om overal, ook tijdens het werken met andere software, notities te kunnen maken. Handig wanneer je snel een idee wilt vastleggen of als je onderliggende documenten wilt annoteren.

Hoewel Windows 8 de nodige kritiek kreeg en ook Windows 10 niet vrij is van critici, moeten we eerlijk gezegd bekennen dat Microsoft het touch-concept goed doorheeft. Zo schakelt het besturingssysteem automatisch over naar een variant geschikt voor tablets of desktops, afhankelijk van welke modus je gebruikt. Dit betekent dat je kunt werken op een tablet en overschakelt naar een notebook als de situatie daarom vraagt. Dat is de flexibiliteit die  ons beloofd werd tijdens de introductie van de eerste hybrides jaren geleden en die op de Lenovo ThinkPad X1 Yoga werkelijkheid lijkt te zijn geworden.

Conclusie

Lig je in de markt voor een apparaat waarmee je gemakkelijk overal kunt werken of juist wilt genieten van multimedia-content? De Lenovo X1 Yoga doet beide met gemak. Bovendien is het apparaat stevig, prettig in gebruik en biedt deze genoeg opties voor elk type gebruiker, zowel in tablet- als notebook-modus. Een hybride zoals het hoort dus. 

Ga voor meer informatie over de Lenovo ThinkPad X1 Yoga naar de officiële productpagina.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie