iiyama: over kopieerpapier en nekpijn

iiyama: over kopieerpapier en nekpijn

Redactie Baaz

‘Werk je, dan is het niet ongebruikelijk om dagelijks acht uur per dag in dezelfde houding te zitten. Ik kom regelmatig bij bedrijven waar nog altijd twee pakken kopieerpapier onder een monitor staan.’ Wij spraken Jeffry Pettinga, Sales Director Europe bij iiyama, om de achterliggende voordelen van een moderne monitor te verkennen.

Word een monitor aangeschaft en is deze niet instelbaar op de juiste hoogte, dan wordt het al gauw vervelend om er langdurig mee te werken. ‘Een lichaam vraagt naar ergonomie. Kopieerpapier is een oplossing; een monitor met een verstelbare voet, of bureau-armsteun, eveneens.’ Werk je op een kantoor, dan loop je risico op zitproblemen. Tot actiekomen is daarentegen niet de norm.

Scrolmachine

‘Feit is dat er vandaag de dag anders wordt gekeken naar een werkplek dan in het verleden. Werknemers verwachten meer: mensen hebben minder moeite met het uitspreken van persoonlijke wensen en voorkeur’, stelt Jeff ry. Toch zijn papierpak-ondersteunde beeldschermen de wereld nog niet uit. Alhoewel 1000 euro geen ongewoon budget is voor de aanschaf van een Facebook-scrolmachine, ofwel smartphone, schijnt 150 euro voor een beeldscherm vaak ondoenbaar. ‘Liep je vijf jaar terug voorop, middels gebruik van een actueel model, dan wordt het tijd om na te denken over vervanging. Stroomverbruik speelt een rol; helderheid eveneens. Net zoals een gloeilamp, of TL-lamp in een plafond, wordt kwaliteitsverlies pas duidelijk na vervanging of vergelijking. Draai je gemiddeld 2.500 uren per jaar, dan ga je de terugloop zien. LCD-techniek heeft eveneens niet stilgestaan: pas na de vergelijking tussen een oud en nieuw scherm, valt op hoeveel frisser nieuwere modellen eruitzien.’  

Werkplekwattage

‘Tegenwoordig draaien we LED-lampjes in de plafonds, magazijnen worden uitgerust met lichtschakelsensoren: stroomverbruik speelt een grote rol in het moderne kantoor’, vervolgt Jeff ry. ‘Gebruikt een bedrijf beeldschermen van zes jaar oud, dan kan een upgrade stroomverbruik 30, 40, of zelfs 50 procent verlagen. Het bespaarde bedrag wat uit zo'n verschil rolt kan een fl inke schrik zijn.’ Vergelijken wij twee iiyama-modellen, dan correspondeert het genoemde verschil: de ProLite B2409HDS-B1, één van de meest verkochte monitoren uit 2012, verbruikt 43 watt; een modern 24"-model verbruikt 16 watt.

‘Stroomtoevoer wordt altijd omgezet in warmte: draait een monitor op 43 watt, dan draait er in feite een kachel op 43 watt. Verbruikt een scherm een hoog wattage, dan verwarmt deze de ruimte; koelkosten lopen 's zomers op, verwarmingskosten dalen 's winters. Koelen kost echter veel meer dan verwarmen, dus iedere vermindering in monitorverbruik draagt bij aan verdere kostenvermindering’, verklaart Jeff ry. Reken je door, dan wordt deze kostreductie per werkplek aanzienlijk groter.

2019

Hoe het monitorlandschap verandert in 2019? ‘Momenteel populair is de vervanging van beamers met LCDschermen. Dat komt voornamelijk door verkrijgbaarheid van betaalbare 75"- tot 86"-modellen. Waar de trend vorig jaar druppelde, stroomt de emmer nu over. Bedrijven die eenmaal over zijn overgestapt, gaan massaal álle vergaderruimtes voorzien van LCD-schermen’, vervolgt Jeff ry. Bedrijven kiezen daarin tussen schermen mét en zonder touch. In het algeheel voegt touch uitsluitend functionaliteit toe. Verrassend is het daarom, dat touchscreens veelal kosteneffi ciënter zijn dan traditionele schermen: een 86"-touchscreen kost minder dan een 86"-scherm zónder touch. ‘Dat heeft te maken met productievolumes. 86"-touchscreens worden grootschalig aan scholen verkocht. Overweeg je dus een scherm voor een vergaderruimte, dan is er geen reden meer om géén touchscreen te nemen.’

Datzelfde productievolume komt de monitor van vandaag ten goede: ongeveer 50% van gebruikers werkt op een 24"-beeldscherm; zo'n 20% op een 27", waarna er uitsluitend vraag naar specialistische modellen overblijft. Los van directe voordelen als werkgemak en -effi ciëntie, geniet je als zakelijk gebruiker van een gunstig samengaan tussen vraag en aanbod, én een exponentiële besparing op de energierekening. Monitororiëntatie is het waard; nekpijn niet.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie