Van klant naar investeerder: 70 mensen steunen groei paddenstoelenkweker uit Haarlem die toprestaurants bedient

Van klant naar investeerder: 70 mensen steunen groei paddenstoelenkweker uit Haarlem die toprestaurants bedient

Redactie Baaz

Klanten van FungiTown Mushrooms worden massaal investeerder in de kwekerij die hen al jaren bedient. 70 mensen investeerden tot nu toe 62.950 euro in de uitbreiding van de paddenstoelenkweker in de Tuinen van West. Daarmee is 63 procent van het minimale streefbedrag van 100.000 euro bereikt. De kwekerij levert aan toprestaurants als Flore in Hotel l'Europe, De Sering/Testtafel en Deplanu, maar ook aan particulieren via een WhatsApp-community van 300 leden.

Van WhatsApp-groep tot investeerders

De betrokkenheid van klanten gaat verder dan alleen het afnemen van paddenstoelen. In de WhatsApp- en Signalgroepen worden kweektips uitgewisseld, foto's gedeeld en recepten besproken. Die verbondenheid vertaalt zich nu in financiële steun. "Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt. Die persoonlijke connectie maakt dat klanten nu investeerders worden", vertelt oprichter Alan Grommers.

Van zolder naar vijf ton productie

Grommers startte drie jaar geleden op zolder, verhuisde naar een antikraakpand in Haarlem en vestigde zich in de Tuinen van West. De kwekerij produceert inmiddels vijf ton paddenstoelen per jaar en zit aan de capaciteitsgrens. Dorian Geis van The Fento in de Foodhallen: "Concurrerende prijzen, een hoogwaardig product en efficiënte communicatie zijn de norm. Te gek wat deze gasten doen."

Uitbreiding met candy en koffie

Met de crowdfunding komen er nieuwe kweekruimtes, een grotere sterilisatieketel en een inpaklijn voor professionelere verpakking. Het assortiment wordt uitgebreid met Lion's Mane steaks, mushroom candy en wellness producten zoals mushroom koffie en tincturen. Ook worden zonnepanelen geïnstalleerd om de energiekosten te verlagen en komt er een FungiTown kookboek.Bij het maximale streefbedrag van 200.000 euro kan de capaciteit nog verder uitbreiden. Investeerders ontvangen 4 procent jaarrendement en exclusieve beloningen zoals deelname aan proeverijen en kookworkshops.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie