Huurhuis vinden in een oververhitte huizenmarkt

Huurhuis vinden in een oververhitte huizenmarkt

Redactie Baaz

De Nederlandse huizenmarkt zit al een paar jaar op slot. De vraag is zoveel groter dan het aanbod dat veel mensen bij voorbaat afhaken en niet eens meer op zoek gaan. Dat leidt onder meer tot een enorme opstopping bij sociale huurwoningen. Zelfs al schroeven de woningcorporaties de huur met tientallen procenten op, dan nog is de woning vaak nog betaalbaarder dan in de vrije sector. Vooral starters zijn daardoor de dupe. Wij zetten 8 tips op een rij om toch een huurwoning te vinden.

1. Bepaald de huursom

Nederland heeft een bijzonder systeem als het gaat om huurwoningen. Aan de onderkant van de huizenmarkt heb je de sociale huurwoningen, met een prijs tot € 710,-. Die zijn uiteraard erg populair, vooral omdat ze commercieel gezien ver onder de marktprijs verhuurd worden en daardoor wonen betaalbaar maken voor lagere inkomens. Tegelijkertijd zijn de wachtlijsten in veel regio's ruim boven de tien jaar en daardoor vaak geen serieuze optie.

Het middensegment, waar de grootste vraag naar is, ligt tussen de € 710,- en € 1000,- per maand. Omdat de vraag zo groot is, zijn dit niet alleen geliefde investeringsprojecten geworden, maar kunnen de verhuurders ook aan Cherry Picking doen. Er zijn nauwelijks wettelijke regels aan de vereisten die huurders mogen stellen. Een eis van vier tot vijf keer de maandhuur aan bruto maandsalaris is daardoor heel normaal. Het is dan ook belangrijk om bij de zoektocht naar een huurwoning je maximale huurprijs noodgedwongen aan te passen aan dit soort eisen. Zelfs al zou je normaal gesproken een hogere huur kunnen betalen. Houd er ook rekening mee dat een tweede inkomen vaak maar voor de helft meetelt.

2. Zorg voor spaargeld

Zeker in de Randstad is het niet raar als er 100 of meer geïnteresseerden op komen dagen bij een huis in het middensegment. Als die allemaal netjes voldoen aan de inkomenseisen, is het erg lastig om op te vallen en de buit binnen te halen. Wat wel kan helpen is het aantonen van eigen vermogen en het aanbieden van extra borg. Op die manier weet de verhuurder nog zekerder dat jij een betrouwbare kandidaat bent. Het bieden van vijf tot tien keer de maandelijkse huur als borg begint vrij normaal te worden.

3. Zorg voor een goede impressie op de huizenmarkt

Een huurhuis bezoeken begint ernstig te lijken op een sollicitatiegesprek, of op een auditie bij een talentenjacht. De jury, bestaande uit de makelaar plus de verhuurder, bepaald wie er doorgaan naar de volgende ronde en wie er met de felbegeerde hoofdprijs vandoor gaat. Wees je hiervan bewust en pas je gedrag hierop aan. Zorg van te voren voor een goed verhaal waarbij je enthousiasme voor het huis combineert met de nodige professionaliteit. Een verzorgd uiterlijk helpt daarbij eveneens.

4. Zoek op de juiste plek

Demografisch verandert Nederland in rap tempo. De grote steden worden steeds meer het terrein van singles, of stellen. Bij twee of meer kinderen worden appartementen vaak te klein en is het tijd voor iets nieuws. De meeste mensen verhuizen dan door naar de ‘suburbs’, de kleinere steden of dorpen rondom de stad. Afhankelijk van waarnaar je op zoek bent is het belangrijk om rekening te houden met deze trend. Hoe graag je ook in Utrecht, Amsterdam of Den Haag wilt blijven wonen, voor een betaalbaar woonhuis zoek je het toch beter iets verderop.

Daar komt bij dat sommige plekken zo populair zijn dat er nauwelijks aanbod is. Via de grotere websites, zoals Funda, is het eenvoudig om uit te vinden waar in jouw omgeving de meeste huizen beschikbaar zijn. Vervolgens moet je natuurlijk een afweging maken of je ook echt in die buurt wilt en kunt wonen.

5. Zorg voor een sluitend portfolio

Verhuurders willen het liefst alles van je weten en het liefst zo snel mogelijk. Het beste zorg je dus al voordat je op bezoek gaat voor een sluitend portfolio met alle belangrijke papieren. Uiteraard gaat het hierbij dan om inkomensverklaringen, zoals contracten, of werkgeversverklaringen bij flexibel werk of een urencontract. Ben je met z’n tweeën, dan is het een voordeel als je je kunt bewijzen dat je getrouwd bent, of een samenlevingscontract hebt. Verder moet je natuurlijk geen, of zo min mogelijk schulden hebben. Wat ook helpt zijn positieve referenties van vorige verhuurders.

LEES OOK: Huizenmarkt: verschil in prijzen bereikt record

6. Schakel een makelaar in

Het beste huis is het huis dat nog niet online staat. En daarvoor moet je bij de huurmakelaar zijn. Zeker in de Randstad is dit een must als je een huis wilt vinden. De huurmakelaar gaat samen met jou door al je papieren heen en stelt dan vast voor wat prijsklasse huurhuis je in aanmerking komt. Uiteraard kun je ook zelf je eigen voorkeuren doorgeven. Komt er een geschikt huis beschikbaar, dan probeert de makelaar de deal te regelen. Veel van deze huurmakelaars werken via no cure, no pay. Je betaalt dus alleen bij een resultaat, vaak is dat één of twee maandhuren. Houd er wel rekening mee dat de makelaar maar aan één partij een vergoeding mag vragen. Dus als de makelaar ook voor de verhuurder werkt, mag hij niet ook bij jou aan de bel trekken. 

7. Meld je aan bij verhuurwebsites

Bij veel websites kun je jezelf aanmelden. Op het moment dat er een geschikt huis beschikbaar komt, ontvang je direct een melding. Dit scheelt tijd en moeite en je kunt extra snel reageren.

8. Schakel je eigen netwerk in via Social Media

Ons kent ons, ook in de wereld van de huizenmarkt. Toch heeft het vaak weinig zin om lukraak op Social Media op zoek te gaan naar een huurhuis. Veel beter werkt het om op zoek te gaan naar die ene connectie die ook echt wat in de melk te brokkelen heeft. Via social media, vooral LinkedIn, kun je bijvoorbeeld vaststellen of grote particuliere verhuurders in de omgeving toevallig mensen kennen die jij ook weer kent. Vervolgens kun je via hen proberen om in direct contact te komen, of na te vragen of er iets beschikbaar is of komt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie