Huizenmarkt: verschil in prijzen bereikt record

Jordi Smit
Dat de huizenmarkt op een wiebelige plank balanceert, dat was al wat langer bekend. We hebben de beste jaren achter de rug, zo blijkt uit diverse onderzoeken, en gaan nu naar een mindere periode. De huizenmarkt zag echter ook een andere verandering optreden: nog nooit waren de regionale verschillen tussen de huizenprijzen zó groot.

Koopwoningen in Nederland

Het prijsverschil tussen woningen in gemeenten met de hoogste en laagste gemiddelde verkooprijs was nog nooit zo groot, aldus het CBS. Blaricum was de gemeente met het hoogste verkoopprijs op de huizenmarkt, Delftzijl stond onder aan de kaart met het laagste bedrag. De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is in 2018 toegenomen tot ruim 287 duizend euro.

Prijsverschillen op huizenmarkt

De prijsverschillen op de huizenmarkt betekende een record: nog nooit was het gat tussen gemeentes zo groot. In 2018 was het verschil 760 duizend euro, in 2017 was dit verschil nog 635 duizend euro. De gemiddelde verkoopprijs van een woning was in Blaricum 6,3 keer zo hoog als in Delfzijl. In 80 procent van de gemeenten lag de gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning tussen 211 duizend en 372 duizend euro. In tien procent van de gemeenten was de gemiddelde huizenprijs lager dan 211 duizend euro.

LEES OOK: Afkoeling huizenmarkt in volle gang

Hoogste en laagste huizenprijzen

Blaricum is na vier jaar weer de duurste gemeente van Nederland. Gemiddeld kostte een koopwoning in Blaricum meer dan negen ton. Dit is de hoogste verkoopprijs sinds de start van de meting. In Delfzijl werd in 2018 met gemiddeld 142 duizend euro het minst betaald voor een koopwoning. In tien gemeenten was de gemiddelde verkoopprijs in 2018 lager dan 175 duizend euro.

Afkoeling huizenmarkt

Zo langzamerhand is de afkoeling van de huizenmarkt steeds nadrukkelijker merkbaar. Bij het pogen van het scheppen van een algemeen beeld is te stellen dat de economische groei sinds eind 2018 afvlakt. In het vierde kwartaal van afgelopen jaar daalde de huizenprijs in 1 op de 5 gemeenten, vergeleken met het voorgaande kwartaal.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi