Wat heb ik nodig voor een borrel?
De meeste borrels vragen om hapjes en drankjes. De hapjes bestaan uit fingerfood, dus kleine hapjes die je met de hand mag eten. Denk vooraf na over het type borrel: gaat het om een informele vrijdagmiddagborrel met collega’s, een netwerkborrel of een privéfeest? Het moment van de dag en de groep bepalen hoeveel en welke hapjes en drankjes je nodig hebt.
Om je borrel geslaagd te maken zorg je dat je de volgende spullen in huis hebt:
- Glazen: limonade glazen, wijnglazen, borrelglaasjes.
- Serveerplateau, dienbladen, vorkjes (of mini houten prikkers), bordjes, servetten, tafellinnen.
- Tangen of prikkers, voor het oppakken van de hapjes i.v.m. hygiëne.
- Sauzen, diepvries borrelhapjes ('partysnacks', iedereen vindt ze lekker).
- Toastjes en overige ingrediënten om zelf borrelhapjes te maken.
- Optioneel: handgel, zodat je gasten voor het consumeren van hapjes de handen even kunnen reinigen.

Zorg daarnaast voor voldoende zit- én statafels, zodat mensen kunnen wisselen tussen staan, bijpraten en even rustig zitten. Een eenvoudige borreltafel met tafelkleed, servetten en wat decoratie (bijvoorbeeld kaarsen of een klein bloemetje) maakt het geheel direct gezelliger.
Vergeet ook de muziek niet: een zachte achtergrondplaylist (geen knallende clubhits) helpt de sfeer, maar moet gesprekken niet overstemen.
Rekening houden met je gasten
Het idee van een borrel is dat men een wijntje, wellicht een echt borreltje (denk ook eens aan advocaat met slagroom, zeer feestelijk en iedereen vindt het lekker) of een frisje kan drinken (vergeet vooral jus 'd orange niet, water, cola en bitter lemon), onder het genot van fingerfood hapjes - die wel enig niveau dienen te hebben en dus verrassend mogen zijn. Alleen tijdens nieuwjaarsborrels wordt er overigens champagne gedronken. In principe wordt er tijdens een borrel niet perse koffie en thee geserveerd. Je kunt hier optioneel wel voor kiezen natuurlijk. Zorg ervoor dat je ook vegetarische hapjes en wellicht halal hapjes serveert, zodat niemand zich gepasseerd voelt. En gezien de huidige tijd serveer je geen bakjes met nootjes of chips en dergelijke, waar iedereen met zijn handen iets uitpakt.
Vraag – als dat kan – vooraf kort naar allergieën (noten, lactose, gluten) of strikte dieetwensen; zo voorkom je ongemakkelijke situaties tijdens de borrel zelf.
Reken globaal op 6-8 kleine borrelhapjes per persoon voor een borrel van circa twee uur; duurt de borrel langer of valt hij rond etenstijd, dan mag je dit gerust opschalen.
Zorg tenslotte voor voldoende alcoholvrije opties die nét zo aantrekkelijk ogen als de alcoholische drankjes, bijvoorbeeld mocktails, alcoholvrije wijn of smaakwater met vers fruit.
Welke hapjes serveer ik?

Een borrel mag luxe uitstralen en dus de hapjes idem dito! Wil jij zelf lekkere borrelhapjes maken? Naast heerlijke koude hapjes vindt men het meestal ook lekker om warme snackjes uit de airfryer (minder vet) te krijgen. Zorg dat er matchende sausjes aanwezig zijn, deze kun je serveren als kleine porties saus in speciale kleine (wegwerp) bakjes, zodat men op deze manier de sausjes kan pakken.
Combineer altijd verschillende typen borrelhapjes: iets warms (uit airfryer of oven), iets fris (bijvoorbeeld groente- of fruitspiesjes), iets hartigs (kaas/vlees) en een paar duidelijk gemarkeerde vegetarische en/of vegan opties. Zo is er voor iedereen iets herkenbaars én iets verrassends.
Denk ook aan de volgorde: zet niet alles in één keer neer, maar vul gedurende de borrel bij. Dat houdt het buffet aantrekkelijk en voorkomt dat hapjes lauw of verlept worden.
Lekker borrelhapjes uit de airfryer:
- Kaaskroketjes, vegetarisch, iedereen vindt ze heerlijk! Serveer met mosterd, of honingmosterd saus.
- Falafel balletjes, vegetarisch, voor iedereen geschikt, lekker met knoflooksaus.
- Bitterballen (geijkt, maar iedereen is er dol op), serveer met mosterd.
- Mini bamihapjes of loempiaatjes, lekker met zoetzure chilisaus.
- Overige snackjes, te vinden in het vriesvak van je supermarkt.

Zorg dat je de airfryer in ‘shifts’ gebruikt: bak liever kleinere porties vaker, zodat borrelhapjes warm en knapperig op tafel komen. Zet een hittebestendig schaaltje klaar waar mensen eenvoudig bij kunnen, en vul bij zodra het bijna op is.
Luxe koude borrelhapjes:
- Koop luxe toast, met zeezout, rozemarijn, het liefst met opstaande randjes, gemakkelijk voor iets vloeibare toppings.
- Beleg toast met minimaal 2 ingrediënten, denk aan roomkaas met luxe beleg als gerookte zalm en/of paling.
- Vegetarische toast beleg je met geitenkaas, honing, walnoot, wat toefjes rauwkost, of met zachte Franse kazen (probeer verder te kijken dan brie of camembert) Tip: ga voor Fromage rouge, lekker met wat versnipperde rucola sla.
- Gevulde eieren, op basis van roomboter (nooit met mayonaise maken), gebruik een spuitmond voor het opspuiten van de eieren, rond af met toefjes verse bieslook.
- Kleine satéprikkers met een stukje vers fruit (ananas, Galia meloen) met een lekker stukje gedroogd vlees, of varieer eens met runderrookvlees. Je kunt meloen ook vegetarisch combineren met een stukje Franse kaas, of geitenkaas met honing.

Werk bij koude borrelhapjes zoveel mogelijk met ‘hapklaar’: één of twee happen is ideaal, zodat gasten niet hoeven te snijden of knoeien terwijl ze een glas vasthouden.
Label eventueel een paar schalen met kleine kaartjes (“vega”, “pikant”, “zonder gluten”) zodat gasten snel kunnen zien wat voor hen geschikt is zonder alles te hoeven vragen.
Met deze tips maak je iedere borrel tot een geslaagd moment!
Of het nu gaat om een informele vrijdagmiddagborrel op kantoor of een feestelijke avond thuis: met een beetje planning, aandacht voor je gasten en een slimme mix van borrelhapjes creëer je moeiteloos een ontspannen sfeer waarin iedereen zich welkom voelt.
