Hoe werken noise-cancelling koptelefoons?

Hoe werken noise-cancelling koptelefoons?

Redactie Baaz

Noise cancelling koptelefoons bieden je een ultra strak geluid doordat zij omgevingsgeluiden vrijwel elimineren. Want reken maar dat omgevingsgeluiden je luisterplezier, of telefoongesprek, soms ruw kunnen verstoren. Een motor die langs scheert terwijl je midden in een gesprek zit, of het monotone geluid van de rijdende trein waarin je reist wat teveel doordringt. Geluiden van buitenaf kunnen gewoon echt heel hinderlijk zijn en noise cancelling koptelefoons gaan deze bijgeluiden op sublieme wijze te lijf. Reden genoeg dus waarom de noise cancelling koptelefoon óntzettend populair en vrijwel standaard is geworden, want wie eenmaal noise cancelling koptelefoons gewend is wil niet meer terug naar het oude.

Hoe werkt noise cancelling eigenlijk?

Wat gebeurt er nu precies met geluiden van buitenaf? Is de koptelefoon dermate goed geïsoleerd dat er hierdoor geen geluiden binnendringen? Nee, er gaat echt een stukje technologische hoogstand schuil achter noise cancelling (ook wel actieve ruisonderdrukking genaamd) :

In de koptelefoon zit een ingebouwde processor die het signaal van de microfoons ontvangt zodra er geluiden van buitenaf zijn waargenomen.

Zijn de geluiden waargenomen, dan analyseert de processor o.a. de frequentie van de bijgeluiden en gaat een tegengeluid produceren wat de geluiden van buitenaf bestrijdt.

Het tegengeluid (anti geluid) wordt via de speakers de koptelefoon ingebracht en treedt hier in werking met het geluid van buitenaf, waardoor het geluid van buitenaf grotendeels weg filtert.

  • Noise cancelling houdt niet alle geluiden tegen, vooral hoge geluiden of geluid met zeer hoge decibel wordt minder goed tegengehouden.
  • Noise cancelling zorgt uiteindelijk voor een betere geluidskwaliteit, juist doordat omgevingsgeluiden aanzienlijk minder kans krijgen het geluid te beïnvloeden.
  • Noise cancelling koptelefoon ook te gebruiken zonder muziek?
  • Noise cancelling kan ideaal zijn voor mensen met concentratieproblemen; iets waar jong en oud last van kunnen hebben. Denk maar eens aan schoolgaande kinderen die zich niet goed kunnen concentreren door bijgeluiden. Menig toets wordt hierdoor niet goed gemaakt. Maar ook thuis kun je te kampen hebben met geluidsoverlast van buren bijvoorbeeld. Bepaalde leefgeluiden worden goed tegengegaan door noise cancelling. Noise cancelling kan ook zonder muziek af te spelen gebruikt worden, dus probeer het zeker uit.

Wanneer werkt noise cancelling minder goed?

Helaas werkt noise cancelling minder goed bij snurkende geluiden (maar hier bestaan weer andere apparaatjes voor). Daarbij komt dat het niet comfortabel slaapt met een koptelefoon op het hoofd of harde oortjes in je oren wanneer je met je hoofd zijwaarts slaapt. Gelukkig bestaan daar dus andere adequate oplossingen voor. Maar ook thuis, wanneer buren aan het boren zijn in de muren kun je dit niet zomaar met noise cancelling opheffen helaas.

Noise cancelling kun je het beste zien als het weren en tegengaan van omgevingsgeluiden, geroezemoes, ruis. Er zijn verschillende soorten noise cancelling koptelefoons en oortjes verkrijgbaar, een duidelijke uitleg vind je bij JBL, waar een breed scala aan mogelijkheden te vinden is.

Photo by Moose Photos

Lees ook : 3 redenen om muziek te luisteren op het werk  
ook interessant : Deze gadgets maken mobiel telefoongebruik nog fijner

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie