Geven we gedurende deze zomerhitte meer geld uit dan normaal?

Geven we gedurende deze zomerhitte meer geld uit dan normaal?

Redactie Baaz

Geven we als het warm weer is ook meer uit dan op andere momenten? Meer dan de helft van de consumenten denkt dat ze ’s zomers inderdaad meer uitgeven.

Dat blijkt uit onderzoek via de ING Vraag van Vandaag onder gemiddeld 35.000 respondenten. Toch blijken de werkelijke verschillen tussen de seizoenen klein. Zo laten we ’s zomers de euro’s weliswaar rollen in de strandtent of op vakantie, maar zijn we minder kwijt aan energie. Wel zijn Nederlanders ’s zomers positiever over de economie dan in andere jaargetijden. Het consumentenvertrouwen ligt in de zomermaanden gemiddeld 1,5 punt hoger.

Meerderheid denkt het meest uit te geven in de zomer

Goed weer helpt volgens de consument om de euro’s te laten rollen. De helft van de consumenten (49%) zegt in de zomer het meest uit te geven. De winter, lente en herfst volgen op gepaste afstand. Consumenten denken dat het weer van invloed is op hoeveel ze uitgeven. Ze gaan er per saldo vanuit dat ze op een zonnige dag meer dan normaal en op een regenachtige dag minder dan normaal uitgeven.

In werkelijkheid zijn de verschillen erg klein zo blijkt uit cijfers van het CBS. Nederlandse huishoudens geven in het 3e kwartaal doorgaans inderdaad iets (1%) meer uit dan gemiddeld. Maar dit komt vooral omdat juli en augustus beide 31 dagen tellen (en februari bijvoorbeeld slechts 28). Corrigeren we voor het aantal dagen per kwartaal dan zien we de verschillen als sneeuw voor de zon verdwijnen en is het niet de zomer die het uitgavenklassement wint.

Zomerse uitgaven direct uit portemonnee

Toch is het niet zo gek dat veel mensen denken dat ze in de zomer het meest uitgeven. In de zomer trekken consumenten namelijk relatief vaak de portemonnee. En geven ze hun geld aan andere zaken uit dan in de winter. Ze gaan op vakantie en laten dan de euro’s rollen. Daarnaast kopen consumenten in de zomer relatief veel kleding en geven ze bijvoorbeeld meer geld uit in de horeca en aan uitjes. 

In de winter doen consumenten juist vaker minder frequente en ook ‘onzichtbare’ aankopen. Consumenten consumeren bijvoorbeeld in de winter meer gas om het huis te verwarmen. Dat is minder voelbaar in de portemonnee, omdat de energierekening meestal automatisch wordt afgeschreven en bovendien vaak in gelijke maandelijkse delen. ’s Winters worden er bijvoorbeeld ook meer auto’s aangeschaft. Dit is voor de meesten een uitgave die maar één keer in de zoveel jaar plaatsvindt.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie