Experts onthullen vijf manieren om vliegangst te bestrijden deze zomer

Experts onthullen vijf manieren om vliegangst te bestrijden deze zomer

Redactie Baaz

 Met de zomer voor de deur plannen veel Britten vol enthousiasme hun vakantie in het buitenland. Maar voor degenen die last hebben van vliegangst, kan de gedachte om in het vliegtuig te stappen een schaduw werpen over hun reisplannen. Om je te helpen genieten van een stressvrije reis, hebben de CBD-experts van Brown's CBD vijf ongelooflijke tips samengesteld om je te helpen je vliegangst aan te pakken. Van ontspanningstechnieken tot strategische zitplaatskeuzes, dit advies van experts is perfect voor mensen die worstelen met hun mentale gezondheid tijdens het reizen.  

Beheers de 5-4-3-2-1 techniek  

Een van de meest effectieve manieren om angst in elke situatie te beheersen, ook tijdens de vlucht, is de 5-4-3-2-1 grondtechniek. Deze methode helpt om je geest te heroriënteren en je zenuwen te kalmeren door je zintuigen aan te spreken. Zo werkt het:  

 • 5. Kijk naar vijf dingen die je kunt zien. Let op details, zoals het patroon op de stoel voor je of de kleur van de cabine.  
 • 4. Zoek vier dingen die je kunt aanraken. Voel de textuur van je stoel, het in-flight magazine of zelfs je kleding.  
 • 3. Luister naar drie verschillende geluiden. Dit kan het gezoem van de motor zijn, het gebabbel van de passagiers of de mededelingen over de intercom. 
 • 2. Identificeer twee dingen die je kunt ruiken. Hoewel dit soms moeilijker kan zijn in een vliegtuig, kun je de geur van voedsel of je handlotion opmerken.  
 • 1. Concentreer je op één ding dat je kunt proeven. Dit kan het eten zijn dat je aan het eten bent, of de blijvende smaak van kauwgom of pepermuntjes.  

Door de zintuigen actief te gebruiken, helpt de 5-4-3-2-1 techniek de geest weg te leiden van angstopwekkende gedachten en naar het huidige moment. Deze methode van zintuiglijke focus staat erom bekend dat het de intensiteit van de angstreactie vermindert door de cyclus van zorgen en piekeren te onderbreken.  

Kies een stoel boven de vleugels  

Waar je zit in een vliegtuig kan je comfortniveau aanzienlijk beïnvloeden, vooral als turbulentie je angst triggert. Om je angst te verminderen is het aan te raden om een stoel boven de vleugels te kiezen, omdat dit deel van het vliegtuig meestal minder turbulentie ervaart dan het voorste of achterste deel. Bovendien kan het zitten boven de vleugels zorgen voor een evenwichtigere rit, wat kan helpen bij het kalmeren van gerafelde zenuwen.  

Eet op het juiste moment  

Op het juiste moment eten kan een cruciale rol spelen bij het beheersen van vliegangst. Om je zenuwen te kalmeren, is het aan te raden om maaltijden tijdens de vlucht te vermijden en in plaats daarvan voor of na de reis te eten. Als je voor de vlucht eet, voel je je rustiger en heb je minder kans op maagklachten door zenuwen. 

Ga slapen 

Als je tijdens je vlucht wat rust neemt, verminder je je angst en voelt de reis veel korter aan. Hier zijn een paar waardevolle tips om te helpen slapen tijdens het vliegen:  

 • Neem een reiskussen of -deken mee: Comfort is een belangrijk onderdeel bij het creëren van een slaapbevorderende omgeving. De aankoop van een ondersteunend nekkussen en een knusse deken kan een aanzienlijk verschil maken tijdens het vliegen.
 • Gebruik oordopjes of een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking: Het blokkeren van de omgevingsgeluiden van het vliegtuig kan een rustige omgeving creëren,
 • Draag een oogmasker: Een oogmasker kan je helpen om licht te blokkeren en gemakkelijker in slaap te vallen,
 • Oefen diepe ademhaling: Diepe ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je ontspannen te voelen en je lichaam voor te bereiden op de slaap.  

Gebruik ontspanningstechnieken  

Ontspanningstechnieken opnemen in je routine voor en tijdens de vlucht kan helpen om je angst weg te houden. Hier zijn een paar suggesties:  

 • Meditatie apps: Apps zoals Calm of Headspace bieden geleide meditaties die speciaal zijn ontworpen om reisangst te verlichten.  
 • Progressieve spierontspanning: Het aanspannen en langzaam loslaten van verschillende spiergroepen in je lichaam kan helpen om lichamelijke spanning te verlichten, 
 • Aromatherapie: Etherische oliën zoals lavendel en kamille staan erom bekend dat ze een kalmerend effect hebben. Overweeg om een klein flesje vloeistof of een lotion mee te nemen om voor de vlucht op je polsen te deppen. 

Lawrence Brown, directeur van Brown's CBD, gaf commentaar op het onderzoek: 
 
"Tussen de 33% en 40% van de bevolking ervaart een vorm van vliegangst, waardoor het een veelvoorkomende zorg is onder reizigers. Maar door effectieve strategieën toe te passen, kun je je vliegervaring veranderen van een bron van stress in een beheersbaar en zelfs plezierig onderdeel van je vakantie. Door te experimenteren met verschillende technieken kun je ontdekken wat het beste werkt, en met oefening en doorzettingsvermogen kun je je vliegangst overwinnen en reizen met een nieuw gevoel van kalmte en vertrouwen." 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie