Wie denkt er in de zomer al aan kerstpakketten?

Wie denkt er in de zomer al aan kerstpakketten?

Redactie Baaz

Als het hoogzomer is dan is Kerst waarschijnlijk één van de laatste dingen waar je aan denkt. Maar toch is het heel gebruikelijk om als bedrijf dan alvast te bedenken waar je je personeel en relaties in december mee gaat verrassen. Als je pas eind november je kerstpakketten gaat bestellen is de kans groot dat je achter het net vist. Vaak wordt het regelen van de kerstpakketten overgelaten aan de afdeling personeelszaken. Soms is het een taak van de feestcommissie of de personeelsvereniging. Bij kleine bedrijven met slechts enkele medewerkers regelt de secretaresse of de receptioniste meestal het bestellen van de kerstpakketten.

Wat mag het kerstpakket kosten?

De krapte op de arbeidsmarkt zorgt ervoor dat werkgevers hun personeel graag extra verwennen. Natuurlijk kies je niet voor een baan vanwege het kerstpakket, maar het is wel een leuke bijkomstigheid. Daarom wordt er de laatste jaren meer geld besteed aan het kerstpakket. Steeds minder vaak wordt er volstaan met een doosje luxe bonbons of twee flessen wijn. Medewerkers vinden het ook echt heel fijn als ze verrast worden met een kerstpakket dat de moeite waard is. De echt luxe kerstpakketten worden meestal alleen besteld voor zeer waardevolle relaties of het hogere echelon binnen een organisatie. Hoewel veel bedrijven ook van mening zijn dat de CEO hetzelfde moet worden beloond als de jongste bediende.

Een kerstpakket met een thema

Ga je een kerstpakket kopen voor je medewerkers dan kun je kiezen voor een thema. Bijvoorbeeld een land, een kleur, of een bepaalde periode zoals de jaren 60. Maar vandaag de dag zijn er ook steeds meer mensen die een dieet volgen. Bijvoorbeeld lactosevrij of glutenvrij. Daar kun je gelukkig ook prima rekening mee houden. Leveranciers van kerstpakketten spelen hierop in door dit soort pakketten in hun assortiment op te nemen. Zo kun je ook mensen die voor bepaalde stoffen intolerant zijn verrassen met een pakket met producten die zij zonder problemen kunnen gebruiken.

Geen producten met het bedrijfslogo

Wat je zeker niet moet doen is het kerstpakket vol stoppen met producten met het logo van de zaak. Een mok met het bedrijfslogo is misschien nog wel leuk. Maar als het logo van het bedrijf zelfs op de bonbons staat dan is dat voor veel mensen wat te veel van het goede. Velen willen tijdens de feestdagen juist het werk even loslaten. Dat wordt dan wel een beetje lastig.

Hoe overhandig je het kerstpakket?

Kerstpakketten voor het personeel worden meestal op de zaak uitgereikt. Pakketten voor zakelijke relaties worden doorgaans op het huisadres bezorgd. Zo wordt voorkomen dat er onmin ontstaat als iemand een pakket krijgt van een zakenrelatie terwijl collega’s vinden dat zij daar ook of zelfs meer recht op hebben. Ook hebben sommige bedrijven de policy dat dit soort pakketten moeten worden verdeeld of zelfs ingeleverd omdat er geen geschenken mogen worden aangenomen. Door het pakket op het huisadres te laten afleveren worden dit soort discussies voorkomen. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie