Belastingontduiking is makkelijker dan je denkt

Belastingontduiking is makkelijker dan je denkt

Redactie Baaz
Ooit overwogen om die blauwe brieven simpelweg niet meer open te maken? Vrees niet. Wij ook. Echter, voor hij of zij die géén belasting meer willen betalen, zijn er meerdere wegen naar Rome. Veiligere wegen, welteverstaan. Alhoewel we het in geen enkele wijze toejuichen, is belastingontduiking makkelijker dan je denkt.

De Paradise Papers zijn een verzameling van ruim 13,4 miljoen berichten rondom internationale belastingontduiking. Verassend genoeg vindt je in deze documenten niet uitsluitend gangsteraccountants en vlotte babbelaars-in-pak: onder andere de Britse koningin, Bono van U2 en de Amerikaanse minister van Handel Wilbur Ross maakten zich schuldig. Hoe?

LEES OOK: Het berekenen van bruto naar netto inkomen kan je zelf

Belastingontduiking

Een allereerste stap is een autorit naar Saint Malo in Frankrijk. Koop een bootticket en vaar naar het bovenliggende eiland Guernsey; kost je een uurtje of drie en zo’n € 75,-. Arriveer je op het kanaaleiland, dan valt de hoeveelheid advocaten- en advieskantoren direct op. Op nog geen steenworpafstand van de haven wacht legio aan adviseurs die jou maar al te graag helpen een lokaal bedrijfje op te zetten. Samengevat regelt zo’n kantoor drie zaken voor je.
 

  1. Oprichting van een bedrijf onder Guernseys recht
  2. Bestuurders voor het bedrijf
  3. Bankrekening voor het bedrijf

Doorloop je dat proces, dan heb je in nog geen drie tot vijf uur een lokaal bedrijf. Uiteraard houdt iedere local bij navraag de kaken stijf op elkaar; geen mens zal kunnen achterhalen dat het bedrijf van jou is. Financiële wespennesten zijn niet exclusief aan Guernsey: heb je de voorkeur voor Jersey, Isle of Man, de Kaaimaneilanden, de Britse Maagdeneilanden of Panam, dan kan je daar evengoed terecht.

Vennootschapsbelasting

Vennootschapsbelasting kost je anno 2020 24,3% van de winst. In de bovengenoemde paradijzen is dat 0%. Echter, voordat je al lachend naar een eiland trekt: vennootschapsbelasting wordt betaald in het land waar de feitelijke leiding van een bedrijf werkt. Is jouw onderneming actief in Den Haag, staat deze geregistreerd in Guernsey, dan betaal je alsnog de hoofdprijs. Daarmee is de pret overigens nóg niet bederft: omwegen bieden zich aan.

Belastingontduikers minimaliseren Nederlandse winst door kosten te maken aan een schelbedrijf. Verzin je een creatieve kostenpost – een dienstleverancier die realistisch gezien in z’n up kan ondernemen op een eiland, creëer je hiervoor op locatie een bedrijf, en betaal je dit vrijwel fictieve bedrijf jaarlijks, dan spreid je je winst naar een winstbelastingvrije onderneming. Die spreiding kan oplopen tot in de tientallen procenten aan jaarwinst, wat vertolkt naar gigantische bedragen.

Geen hogere wiskunde, maar zowel op moreel als strategisch vlak is het aan te raden om twee tellen stil te staan, voordat je zelf een poging doet. De Europese Unie is druk in de weer met het verkrijgen van inzien in geheime ondernemingsrekeningen; betrapping gaat steeds vaker gepaard met sancties. Eveneens draagt een ontduiker niet bij aan de landelijke Belastingdienst: sta je voor je land, dan betaal je voor je land.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie