Het berekenen van bruto naar netto inkomen kan je zelf

Het berekenen van bruto naar netto inkomen kan je zelf

Redactie Baaz
Voor veel mensen is het niet helemaal duidelijk wat het verschil is tussen bruto en netto. Toch hebben we hier vaak mee te maken, bijvoorbeeld als je wilt weten wat je onder de streep overhoudt van je salaris. Wat het betekent en hoe je zelf je netto inkomen eenvoudig online kunt berekenen, leggen we je graag uit.

Wat is bruto en netto?

Als je het hebt over een bruto gewicht of bruto bedrag, dan heb je het over de hoeveelheid in zijn totaliteit. Het bedrag dat je hebt, nog voordat er allerlei zaken vanaf worden gehaald. Het bruto salaris bijvoorbeeld, is het bedrag dat je met je werkgever hebt afgesproken. In veel gevallen wordt dit bedrag in de wet bepaald of door de cao. Wat je uiteindelijk uitbetaald krijgt is het netto salaris, datgene waar de belasting en loonheffing iets van af hebben gesnoept.

Waar komen de woorden bruto en netto vandaan

Waar de woorden nu precies vandaan komen? Het Italiaans was in de zestiende en zeventiende eeuw de taal van de kunst en van de handel. Nederland had veel contact met Noord-Italiaanse handelssteden en deze handelscontacten brachten ons onder andere de woorden bruto en netto, net zoals de woorden saldo, kapitaal, debet en incasso. 

Wat houd ik over op mijn loonstrookje?

Je krijgt alleen je bruto salaris op papier te zien. Het netto bedrag moet je dus zelf nog berekenen. Als je niet kunt wachten tot je het loonstrookje krijgt, maar wel wilt weten waar je aan toe bent, dan kan je op je computer of mobiel heel makkelijk zelf de berekening van bruto naar netto doen, of andersom natuurlijk. Zo weet je meteen waar je aan toe bent en of je beter verder kunt solliciteren voor een beter betaalde baan.

Eenvoudig en snel berekenen

Het netto loon houd je over na een aantal heffingen die op je bruto loon worden toegepast. Je moet weten hoeveel loonbelasting je betaalt, er worden premies voor werknemersverzekeringen afgehaald etc. Dit kan per sector verschillen en door al deze wetten en plichten en premies is het berekenen niet zo eenvoudig. Dit kan eigenlijk alleen betrouwbaar berekend worden met een speciale rekentool.

Van bruto naar netto online rekentool

Je kan heel snel je netto salaris uitrekenen. Je hoeft niet eens in de weer met een rekenmachine. Op berekenen.nl vind je een handige online rekentool . Deze eenvoudige module rekent het binnen een paar klikken voor je uit. Je hoeft dan zelf niet met moeilijke formules aan de slag om bruto en netto te berekenen. Zo wordt het heel snel duidelijk wat het netto inkomen is onder de streep.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie