Als zzp’er een auto op je naam laten zetten

Als zzp’er een auto op je naam laten zetten

Redactie Baaz

Nadat je een eenmanszaak gestart hebt, begint het investeren om daadwerkelijk aan de slag te kunnen gaan. Wellicht denk je aan het aannemen van je eerste personeelslid, of het aanschaffen van de machinerie voor de productielijn. Ook de aankoop van een bedrijfswagen kan een optie voor je zijn. Waar je deze auto bij een besloten vennootschap of bijvoorbeeld vennootschap onder firma op naam van de zaak kunt zetten, is dit bij een eenmanszaak niet mogelijk. Een eenmanszaak zelf is namelijk geen rechtspersoon, waar een besloten vennootschap of vennootschap onder firma dit wel is. Hoe kun je als zzp’er een auto zakelijk aanschaffen? Waar dien je hierbij rekening mee te houden? In dit artikel lees je er meer over. 

Nieuwe auto kopen en laten overschrijven 

Wanneer je een geschikte auto gevonden hebt en samen met de verkoper tot een deal bent gekomen, is het kenteken auto overschrijven bij een kentekenloket de volgende stap. In Nederland vind je meer dan 750 van deze loketten. Zo vind je altijd een loket in de buurt van de verkoper. Je laat de auto hier op jouw naam zetten, niet op die van je eenmanszaak. Heb je een bedrijf met een andere rechtsvorm? In dat geval kun je de auto op naam van de zaak zetten. 

Om een auto over te kunnen schrijven heb je een aantal documenten nodig. Dat is een geldig identiteitsbewijs, de tenaamstellingscode en de kentekencard. Gaat het om een ouder model? Dan heb je geen kentekencard, maar een papieren kentekenbewijs nodig. 

Auto op jouw naam zakelijk rijden 

Dat je de auto op jouw naam laat zetten als zzp’er, betekent niet dat je deze niet zakelijk kunt rijden. Wanneer je een ondernemer voor de btw bent en je zodoende btw mag aftrekken, dan mag je ook voor de btw kiezen op welke manier je de auto rijdt. Je kunt de auto zowel privé, als zakelijk rijden. Het voordeel van het zakelijk rijden van een auto is de mogelijkheid om de btw op sommige kosten voor het voertuig af te trekken van de btw die je betaalt. Dit levert een fiscaal voordeel op aan het eind van het kwartaal. Houd er rekening mee dat je moet betalen voor het privégebruik van een auto die je zakelijk rijdt. 

Tip: online wordt een handige tool aangeboden, waarmee je kunt berekenen wat het zakelijk of juist privé rijden van het voertuig je kost. Het helpt je een keuze te maken tussen beide opties. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie