Als passagier de ruimte in met Virgin Galactic

Fenna Kiebert
Het ruimtetourismebedrijf Virgin Galactic, eigendom van ondernemer Richard Branson, bereidt zich voor op een beursgang. Dit laat de Amerikaanse krant The Wall Street Journal weten.

De race om het eerste beursgenoteerde bedrijf te worden dat zich toelegt op menselijke ruimtevlucht is voorbij, want Virgin Galactic is het eerste beursgenoteerde ruimtevaartbedrijf ter wereld die dat gaat doen. Het heeft een deal gesloten met Social Capital Hedosophia Holdings, een acquisitiebedrijf voor speciale doeleinden, dat 800 miljoen dollar in Virgin Galactic investeert in ruil voor een aandeel van 49 procent, meldt de Amerikaanse krant.

Richard Branson heeft Virgin Galactic in 2004 opgericht. Ondertussen werken er maar liefst 600 mensen bij het ruimtevaartbedrijf en heeft het sinds de oprichting al ruim 1 miljard dollar (890 miljoen euro) aan investeringen binnengehaald.

LEES OOK: Enorme koersdaling BAM na winstwaarschuwing

Eerste vluchten

Tot nu toe hebben ongeveer 600 mensen 80 miljoen dollar aan aanbetalingen betaald om zeker te zijn van een plek in een van de eerste vluchten door de ruimte. Tijdens de 90 minuten durende vlucht, die 250.000 dollar kost, zullen de passagiers een paar minuten gewichtloosheid ervaren en kunnen ze de aarde van boven zien.

In december lanceerde Virgin Galactic voor het eerst een raketvliegtuig. In februari vloog er voor het eerst een passagier met een testvlucht mee. Dit was, naast de twee piloten, Beth Moses, de belangrijkste astronaut-instructeur bij Virgin Galactic, die eerder voor NASA werkte. 

Amazon en Tesla

Als dit allemaal doorzet is Branson dus de eerste die de ruimte in gaat. De enige ondernemer en multimiljardair die dat graag wil, is hij niet. Ook Jeff Bezos van Amazon en Elon Musk van Tesla zouden met hun eigen ruimtevaartbedrijven, Blue Origin en SpaceX, pasagiers gaan vervoeren.

afbeelding van Fenna Kiebert

Fenna Kiebert | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fenna