Cosmic Girls™ bevordert gendergelijkheid met een ruimtevluchtwedstrijd voor meiden

Cosmic Girls™ bevordert gendergelijkheid met een ruimtevluchtwedstrijd voor meiden

Redactie Baaz

Tijdens de World Space Week van de Verenigde Naties introduceert Stichting Cosmic Girls™ een competitie om meiden van 14 tot 19 jaar te inspireren een carrière te kiezen in ruimtevaart. Cosmic Girls™ is een internationale liefdadigheidsinstelling met een Nederlandse ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). De stichting zet zich in voor het bieden van astronautentrainingen, technisch-onderwijs en levensvaardigheden aan meiden over de hele wereld. In juni 2023 was minder dan 12% van de astronauten vrouw, en slechts 12 landen hadden een vrouwelijke vertegenwoordigster in de ruimtevaart. Deze statistieken benadrukken het belang van de missie van Cosmic Girls™.

Wedstrijd

In de komende maand lanceert Cosmic Girls™ een wedstrijd waarbij zes meiden van 14 tot 19 jaar van zes continenten een ruimtevlucht kunnen winnen. Alle deelnemers krijgen toegang tot partnerprogramma’s over de hele wereld, met technische trainingen om belangrijke levensvaardigheden te ontwikkelen. De jury selecteert zes finalisten (een per continent) die een uitgebreide, commerciële astronautentraining krijgen, inclusief parabolische vluchten, mentale paraatheid en centrifugetraining. De winnaar krijgt een sub orbitale ruimtevlucht. “Stel je een meisje uit de sloppenwijken voor, zonder enkel vooruitzicht in haar leven en ze doet mee aan deze wedstrijd- en wint. De impact op haar, haar familie, haar gemeenschap en land is een boodschap van hoop en mogelijkheden die Cosmic Girls haar en de mensen om haar heen biedt”, zegt Dr. Ir. Mindy Howard, oprichtster van Cosmic Girls™. Het traject wordt vastgelegd in een documentaire.

De Women to Space-munt

Op de openingsdag van de World Space Week lanceert de Koninklijke Nederlandse Munt samen met Cosmic Girls™ een speciale Women to Space- munt. Met deze munt willen Cosmic Girls™ en de Koninklijke Nederlandse Munt de genderverschillen in de ruimtevaart belichten. “We moeten meiden aanmoedigen om in zichzelf te geloven en grote dromen te koesteren, zoals de ruimte verkennen. We bieden de benodigde vaardigheden, kansen, trainingen en een internationaal netwerk om hun dromen te verwezenlijken. Daarnaast werken we samen met bestaande ruimtevaartopleidingen op internationaal niveau en moedigen we technische programma’s aan,” aldus Mindy Howard.

Het Cosmic Girls™ astronautentrainingsprogramma is afhankelijk van vrijgevigheid van donateurs. Bedrijfspartners en sponsors die geïnteresseerd zijn in het ondersteunen van deze missie worden aangemoedigd om contact op te nemen met de Stichting Cosmic Girls™  voor sponsormogelijkheden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie