ACHTER DE SCHERMEN VAN DE NEDERLANDSE VAKANTIEGANGER: TUI’S VAKANTIEPEILING

ACHTER DE SCHERMEN VAN DE NEDERLANDSE VAKANTIEGANGER: TUI’S VAKANTIEPEILING

Redactie Baaz

TUI legde 1281 vakantiegangers vragen en stellingen voor over vakantie in de breedste zin van het woord. Daar hebben we vervolgens de meest opmerkelijke resultaten uitgehaald. Zoals de grootste ergernissen, financiën, opmerkelijke verschillen tussen man en vrouw, tegenstellingen per provincie en ook het ‘handdoekje leggen’ komt uitgebreid aan bod. Lees je mee?

Wie regelt de vakantie?

Uiteraard zijn er enorme tegenstellingen tussen mannen en vrouwen op vakantie … Vrouwen zijn avontuurlijker op vakantie, want ze boeken vaker uitstapjes en excursies terwijl mannen dan liever een biertje drinken op een terras. Verder missen vrouwen de huisdieren thuis meer en gaan mannen liever uiteten op vakantie. Maar op de vraag ‘Wie regelt thuis de vakantie’ kwam wel een zeer opmerkelijk inzicht naar boven. 81% van de vrouwen vindt dat zij uiteindelijk de vakantie regelt, daar tegenover staat dan dat 65% van de mannen toch echt denkt dat ze het samen doen …

Geld blijft rollen

Driekwart van de Nederlanders geeft aan niet minder op vakantie te gaan/willen ondanks de stijgende kosten en prijzen. Ook tijdens de vakantie zegt 79% niet te beknibbelen op hun uitgaven. Jongeren blijven volop genieten. Maar liefst 96% van de 18-29 jarigen blijft heerlijk ‘spenden’ op vakantie. Tijdens een vakantie van 2 weken in Chersonissos lijken zij geen enkele last te hebben van de inflatie.

Irritaties op vakantie

En waar ergeren we ons dan aan op vakantie? Met stip op nummer 1 (58%) zijn dit luide en asociale toeristen op de voet gevolgd door het welbekende handdoekje leggen bij het zwembad, maar daarover later meer … Een groot deel, vrouwen iets vaker dan mannen, ergert zich aan een niet schone kamer (45%) of een slecht bed (48%). Want zeg nou zelf, comfort is toch wel erg belangrijk op vakantie. Verder vindt toch nog 1 op de 8 mensen in het vliegtuig het klappen na de landing irritant.

Mogen de kinderen mee of blijven ze thuis?

Verder ergert 19% zich met enige regelmaat aan andermans kinderen maar opvallend genoeg niemand aan zijn eigen kinderen … Maar dat kan dan ook weer komen omdat de meerderheid van de mannen (52%) de kinderen liever zou thuis laten als ze op vakantie gaan (bij vrouwen ‘slechts’ een derde). De respondenten brengen de kinderen nagenoeg niet naar de opvang, maar vermaken ze liever zelf … met een telefoon of tablet.

Een lang weekend thuis of toch op vakantie? Dit werkt het best om volledig tot rust te komen

Handdoekje leggen

Zoals gezegd vindt maar liefst 49% van de ondervraagden een handdoek op een ligbedje, met de eigenaar in geen velden of wegen te bekennen, bloedirritant. Echter … 15% van hen heeft het zelf ook wel eens gedaan. En zelfs 30% daarvan heeft er zijn wekker voor gezet. 45% van de ondervraagden heeft wel eens een handdoek weggehaald van een ‘gereserveerd’ bedje. En maar liefst 87% zou dolgraag een hotel boeken waar de badmeester handdoeken weghaalt die te lang onbemand blijven.

Van actief Limburg tot all-in Flevoland

Daarnaast zagen we ook nog wel een paar opvallende verschillen per provincies. Waar in Flevoland het liefst bijna iedereen kiest voor een All Inclusive vakantie (94%), geven Groningers de voorkeur aan een natuurvakantie (61%). Liever een actieve vakantie? Daar zegt Limburg volmondig ja op (58%), die houden het minst vaak van maximaal luieren op vakantie.

Ook vakantie gaat door de maag

En “wat de boer niet kent eet hij niet” gaat het vaakst op in Utrecht. Daar neemt maar liefst 46% het vaakst eten mee van huis. En de Zeeuwen blijken toch een stuk minder zuinig, want zij nemen bijna nooit eten mee van huis op vakantie (94%). Tot slot proberen Amsterdammers het snelst nieuwe gerechten uit in een ander land (96%).

Herken jij je in een van deze resultaten? En kan je niet wachten om op zoek te gaan naar je volgende vakantie (of je dit nu samen met je partner doet of niet ;))? Bekijk hier al onze vakanties of doe alvast wat inspiratie op met deze populaire vakantiebestemmingen in Europa.

Herken jij je in een van deze resultaten? En kan je niet wachten om op zoek te gaan naar je volgende vakantie (of je dit nu samen met je partner doet of niet ;))? Bekijk hier al onze vakanties of doe alvast wat inspiratie op met deze populaire vakantiebestemmingen in Europa.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie