Alles over autoverzekeringen en hoe je de juiste keuze maakt!

Redactie Baaz
Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Lees dan snel verder!

Ben je op zoek naar een goede autoverzekering? Dan ben je er waarschijnlijk achter gekomen dat er veel verzekeraars zijn die verschillende types verzekeringen aanbieden. Een autoverzekering vergelijken is daarom erg belangrijk als je de juiste keuze wilt maken. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel!

Wat houdt een autoverzekering in?

Iedere autobezitter met een kenteken op zijn of haar naam moet volgens de Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (Wam) een WA-verzekering (Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering) afsluiten. Deze verzekering vergoedt de schade die jij met je auto bij een ander veroorzaakt. De schade kan slechts een krasje betreffen, maar soms kan het veel erger zijn als de tegenpartij bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raakt. De WA-premie vormt de basis van de verzekering en is dus verplicht voor iedereen die een auto heeft. 

Aanvullend kun je voor een uitbreiding kiezen: de WA beperkt casco of de all risk verzekering (WA casco). Met een WA beperkt casco verzeker je jezelf ook voor bepaalde schades aan je eigen auto, waaronder ruitbreuk, brandschade, diefstal en schade door aanrijding met dieren. De all risk verzekering dekt alles wat de beperkte cascodekking dekt, plus daarbij ook nog een aantal andere dingen zoals schade die door eigen schuld ontstaat. Maar ook mogelijk vervangend vervoer wanneer je schade aan je eigen auto hebt.

Aanvullende autoverzekering of niet?

Naast de WA beperkt casco en de all risk verzekering zijn er nog een aantal andere aanvullende verzekeringen. Wil je graag weten of het in jouw geval nuttig kan zijn om een aanvullende verzekering te nemen? Dan kun je het best bij Alpina financieel advies inwinnen. Er wordt dan gekeken naar je persoonlijke situatie. Er wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met je leeftijd, postcode en het aantal schadevrije jaren die je reeds hebt opgebouwd. Hieronder zetten we de belangrijkste aanvullende verzekeringen op een rijtje.

Jezelf en je passagiers verzekeren

De zojuist genoemde autoverzekeringen zijn gericht op de schade aan de auto zelf, maar soms ondervinden de bestuurder en de passagiers ook schade. Hier kun je je voor verzekeren door een ongevallen-inzittendenverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden af te sluiten. De ongevallen-inzittendenverzekering keert eenmalig een geldbedrag uit bij letselschade, bijvoorbeeld bij blijvende invaliditeit of overlijden van de bestuurder en/of de passagiers. De schadeverzekering voor inzittenden heeft een ruimere dekking. Er wordt hier namelijk niet alleen uitgekeerd bij letselschade, maar ook bij materiële schade als gevolg van een ongeval. Vanzelfsprekend is de premie van de schadeverzekering voor inzittenden duurder dan premie van de ongevallen-inzittendenverzekering.

Korting behouden met no-claimbeschermer

De no-claimbeschermer biedt de mogelijkheid om één keer een schade te claimen op de autoverzekering, zonder dat dit ten koste gaat van de opgebouwde korting. Het gaat dan wel van je schadevrije jaren af, maar de opgebouwde korting blijft dus behouden. Houd er echter wel rekening mee dat dit voordeel komt te vervallen als je besluit om over te stappen naar een andere autoverzekeraar.

Extra rechtsbijstand

Tenslotte kun je je aanvullend voor extra rechtsbijstand laten verzekeren met de verhaalsrechtsbijstandverzekering of rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen. Met een verhaalsrechtsbijstandverzekering verzeker je je voor het verhalen van de schade op de tegenpartij. De rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen doet dit ook, maar de dekking is hier ruimer. Daarnaast kun je de rechtsbijstandsverzekering voor motorvoertuigen ook gebruiken bij een geschil met bijvoorbeeld een autodealer, bij onenigheid met de garage over reparatiekosten of zelfs wanneer je juridische bijstand nodig hebt als je strafrechtelijk wordt vervolgd door een ongeval.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie