Hoe kies je de juiste autoverzekering: tips voor starters

Hoe kies je de juiste autoverzekering: tips voor starters

Redactie Baaz

Aangezien autoschade altijd op de loer ligt, is het aan te raden om je auto goed te verzekeren.

Voor veel starters is het echter lastig om in te schatten welke verzekering passend is. Je wil immers niet te veel risico lopen, maar ook niet onnodig veel betalen. Daarom geven we je in dit artikel drie tips om als starter de juiste autoverzekering te kiezen.

De nieuwwaarderegeling

Om je autoverzekering afsluiten succesvol te doen, raden we je aan om te denken aan de nieuwwaarderegeling. Hierbij wordt er bij een eventuele schadevergoeding niet uitgegaan van de dagwaarde van de auto, maar van de nieuwwaarde ervan. Dit levert je bij schade altijd een hogere vergoeding op dan wanneer er wordt gerekend met de dagwaarde. De nieuwwaarderegeling kan voor verschillende tijdsbestekken worden aangeboden. Hoe langer dit tijdsbestek, hoe voordeliger het voor jou is. Een nieuwwaarderegeling met een periode van bijvoorbeeld zes maanden, wil zeggen dat er bij schade in de eerste zes maanden wordt gerekend met de nieuwwaarde. Het is dus voordeliger voor jou om deze periode zo lang mogelijk te laten duren.

Vermijd een te hoog eigen risico

Ten tweede raden we je aan om te streven naar een laag eigen risico. Het eigen risico staat namelijk voor het bedrag dat jij zelf moet betalen bij schade. Zo wil een eigen risico van 500 euro zeggen dat je alle autoreparaties die goedkoper zijn dan 500 euro alsnog zelf moet betalen. Bij duurdere reparaties moet je zelfs de volledige 500 euro betalen. Het restant wordt dan wel betaald door de verzekeraar. Het is daarom aan te raden om je eigen risico zo klein mogelijk te houden. Dit kan je bij schade een hoop kosten besparen. 

Kilometers

Op de derde plaats is het van belang om een goede inschatting te maken van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe lager de premie doorgaans is. Daarom wil je niet onnodig veel kilometers opgeven bij het afsluiten van de autoverzekering. Ook het opgeven van te weinig kilometers kan tegen je gaan werken. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je autoschade alsnog zelf moet betalen. Het is dus van belang om eerlijk te zijn bij het opgeven van je verwachte hoeveelheid kilometers per jaar.

Het kiezen van de juiste autoverzekering is voor starters vaak erg moeilijk. Zij hebben namelijk weinig ervaring om een goede inschatting te maken. Daarom is het voor starters aan te raden om te denken aan de nieuwwaarderegeling, een hoog eigen risico te vermijden en het aantal kilometers per jaar zorgvuldig in te schatten.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie