Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een autoverzekering?

Redactie Baaz

Bij de aanschaf van een auto sluit je een autoverzekering af. Als je op het internet zoekt naar een autoverzekering die bij jou past, kom je er al snel achter dat er genoeg opties zijn om uit te kiezen. Voordat je overhaast een verzekering gaat afsluiten, lees eerst onze aandachtspunten met betrekking op waar je zal moeten letten bij het verzekeren van jouw auto. 

Welke verzekering kies je?

Onder een autoverzekering vallen verschillende soorten verzekeringen die bepaalde gebeurtenissen als het ware dekken, namelijk: 

  • WA verzekering: deze optie biedt dekking voor schade die je veroorzaakt aan anderen. Het biedt dus geen dekking voor schade aan je eigen auto. Het is wettelijk verplicht een WA verzekering af te sluiten. 
  • WA beperkt casco autoverzekering: deze vorm van zekering dekt ook schade aan je auto door klimaatfactoren zoals storm of hagel. Ook voor brand, schade aan je ruiten, diefstal en aanrijdingen met loslopende dieren ben je verzekerd.
  • All risk autoverzekering: dit is de meest uitgebreide vorm van een verzekering voor je auto. Het dekt namelijk ook de schade aan je eigen auto door een botsing of kleine schade, zoals tijdens het parkeren, die je zelf veroorzaakt hebt.

Nieuwwaarderegeling

Bij de aanschaf van een nieuwe of nog ‘jonge’ auto kan je kiezen voor de nieuwwaarderegeling. Mocht je door een ongeluk flinke schade oplopen dan gaan verzekeraars met deze regeling bij de schadeafwikkeling uit van de nieuwwaarde van de verzekerde auto. Belangrijk om te houden is dat je deze nieuwwaarderegeling alleen kan afsluiten in combinatie met een autoverzekering.

Schadevrije jaren

Sluit je voor het eerst een autoverzekering af, dan kan de premie hoog uitvallen omdat je nog geen schadevrije jaren heb gereden. Laat je hier niet door afschrikken, dit is namelijk voor iedereen hetzelfde verhaal. Hoe meer jaren je zonder schade rijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt en hoe hoger de korting op de premie zal zijn. 

Verzekering van accessoires

De accessoires die bij de auto worden meegeleverd bij aanschaf zijn automatisch meeverzekerd. Later toegevoegde accessoires worden niet automatisch verzekerd. Denk hierbij aan: duurdere velgen, het vervangen van de bekleding, toevoegen van een navigatiesysteem in het dashboard maar ook een andere lak op de auto. Je kan bij het afsluiten van een autoverzekering de waarde van de toegevoegde accessoires aangeven zodat deze ook worden meeverzekerd. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie