Wanneer moet je een groepenkast vervangen?

Wanneer moet je een groepenkast vervangen?

Redactie Baaz
Voor het merendeel van de huiseigenaren van Nederland heeft het vervangen van de groepenkast niet bepaald de hoogste prioriteit. In bepaalde gevallen de vervanging voor je uitschuiven, is echter vragen om problemen.

Zo zijn verouderde groepenkasten niet ingericht om de stroomvoorziening die nodig is voor het goed functioneren van moderne keukenapparatuur, te reguleren. Doordat de verouderde kasten de hedendaagse normen niet aankunnen, heb je problemen voor je het weet. Over het algemeen openbaren die problemen zich pas als het al te laat is. 

Het gevolg is een sterk toegenomen kans op het exploderen van de apparatuur. Met alle gevolgen van dien. Grote materiële schade en mogelijk ook persoonlijk letsel. Hoge kosten die je niet zonder meer bij een verzekering zult kunnen verhalen.

Wanneer moet je een meterkast vervangen?

Die vraag is eenvoudiger gesteld dan beantwoord. Op het moment dat je een verouderd of oud huis koopt doe je er goed aan de meterkast direct te vervangen.  Ga je de functionaliteit in de keuken veranderen of uitbreiden, dan moet je het ook direct doen. Hoewel, er is nog een alternatief denkbaar.

Neem je meer elektrische apparaten in de keuken in gebruik, dan is het soms ook mogelijk om die extra stroombehoefte af te vangen door het toevoegen van één of meer groepen. Doe dit niet zelf, maar haal hier een elektricien bij om ook de oude stoppenkast tegelijkertijd te vervangen.

Heb je een elektrische auto? Dan moet er sowieso extra capaciteit komen. Laadpalen voor een elektrische auto hebben enorm veel energie nodig. 

Is het vervangen van een meterkast gevaarlijk?

Zeker als je er een professionele elektricien bijhaalt, dan is er geen sprake van direct gevaar. Wanneer je echter denkt het allemaal wel zelf te kunnen, dan wordt het een ander verhaal. Dat heeft alles te maken met de aardlekschakelaar.

Vanaf 1976 is die verplicht. Daarvoor niet. Met zo’n aardlekschakelaar wordt de verdeling van stroom vanuit de kast naar de apparatuur die stroom nodig hebben geregeld. Het doel van zo’n schakelaar is het bieden van bescherming tegen elektrocutie.  Is die schakelaar er niet, dan ontstaat er dus vrij snel een gevaarlijke situatie.

Zit je in een situatie waarbij ingrepen in de groepenkast nodig zijn, haal er dan altijd gekwalificeerd personeel bij. 

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie