Waarvoor gebruik je een groepenkast?

Waarvoor gebruik je een groepenkast?

Redactie Baaz

Iedereen heeft er wel eens één gezien. In vrijwel iedere woning en in elk gebouw vind je een groepenkast. Maar waar gebruik je deze eigenlijk voor? En welke groepenkast kun je het beste gebruiken in jouw situatie? Hieronder zullen we antwoord geven op deze vragen.

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast wordt ook wel een verdeelinrichting genoemd. Van hieruit wordt de elektrische energie verdeeld over de elektrische installatie in een gebouw, maar ook beveiligd. Dit wordt gedaan met behulp van verschillende groepenkast componenten. De hoofdschakelaar is hiervan verplicht.

Naast de hoofdschakelaar kun je de groepenkast indelen met nog meer componenten. Bij Elektramat doe je dit heel eenvoudig met de groepenkast generator. Een aantal basiselementen zijn de installatieautomaat en de aardlekschakelaar. De installatieautomaat beschermt de elektrische installatie tegen kortsluiting en overbelasting. Dit component sluit je aan op de aardlekschakelaar. Er mogen maximaal vier installatieautomaten aangesloten zijn op één aardlekschakelaar. De aardlekschakelaar heb je nodig voor de beveiliging tegen brand en elektrocutie.

Kies een groepenkast van goede kwaliteit

Er zijn verschillende merken groepenkasten op de markt. Het is van belang dat je een groepenkast kiest van een goede kwaliteit. Het gaat namelijk om de veiligheid van de elektrische installatie. Je wilt kortsluiting voorkomen en hiermee ook brandgevaar. Voor een kwalitatief goede groepenkast kun je kiezen voor een Eaton groepenkast. Je doet hiermee een goede investering. Het merk staat bekend als betrouwbaar, maar ook als innovatief en duurzaam. Eaton is al vele jaren één van de grootste merken als het gaat om groepenkasten.

Groepenkast met busboard montagesysteem

De groepenkasten van ABB zijn voorzien van een modern busboard montagesysteem. De componenten in de groepenkast hoeven daardoor niet met draden verbonden te worden. Er zit een DIN rail in de groepenkast. Hier kunnen de groepenkast componenten eenvoudig op geklikt worden. Via deze rail worden ze dan voorzien van spanning. Hierdoor wordt het assembleren van de groepenkast een eitje!

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie