Stikstofuitspraak brengt honderden bouwprojecten in gevaar

Stikstofuitspraak brengt honderden bouwprojecten in gevaar

Redactie Baaz

Zowel politiek Den Haag als provincies en gemeenten door heel Nederland zitten met de handen in het haar nu uitspraak is gedaan door de rechter over stikstofregels. Door de stikstofuitspraak zijn in totaal 1.500 bouwprojecten onzeker of worden opnieuw bekeken.

Stikstofuitspraak in Gelderland en Brabant

Van de twaalf provincies binnen Nederland hebben negen provincies al uitspraak kunnen doen over hoeveel woningen getroffen worden door de stikstofuitspraak. Zuid-Holland, Zeeland en Flevoland konden nog geen cijfers geven. In de negen provincies waar de cijfers al wel bekend zijn, draait het om in totaal 1.571 projecten. Vooral Gelderland en Brabant zijn de dupe van de uitspraak. Samen hebben de provincies 643 projecten die zijn stilgelegd of opnieuw bekeken moeten worden.

LEES OOK: minister Schouten schrijft brief om stikstofuitspraak

Regels

Er werd door de hoogste bestuursrechter een streep gezet door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Deze zou in strijd zijn geweest met natuurrichtlijnen. In dit programma werd beschreven dat er in de buurt van natuurgebieden gebouwd kon worden, onder voorwaarde dat er in de latere jaren weer herstel van de natuur zou zijn. Het is daarom ook niet gek dat bij Gelderland en Brabant de meeste projecten nagekeken worden als gevolg van de stikstofuitspraak: beide provincies zijn natuurrijk.

Omdat de inventarisatie nog niet rond is, kunnen de aantallen nog oplopen. De overheden weten nog niet hoe het probleem precies aangepakt gaat worden. De projecten kunnen pas doorgaan zodra het zeker is dat het project geen schade aanricht aan de natuur.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie