Power to the people - Op de post-pandemische werkplek

Power to the people - Op de post-pandemische werkplek

Redactie Baaz
Werknemers keren langzamerhand terug naar kantoor - en brengen een hele reeks verwachtingen met zich mee. Onderzoek van technologiebedrijf Barco en andere experts is duidelijk: als we de terugkeer naar kantoor succesvol willen maken, is het tijd om te luisteren naar de verwachtingen van onze werknemers, en te beginnen met het uitbouwen van de werkplek waarin de werknemer centraal staat.

Hoewel het voor iedereen moeilijk was om zich aan te passen aan de nieuwe situatie, bracht werken op afstand heel wat voordelen op het gebied van productiviteit en gezinsleven. Deze voordelen zijn vandaag de dag nog steeds voelbaar.

Werknemers hebben de lat hoger gelegd

Na meer dan een jaar aan werken op afstand en eigen voorwaarden, zijn werknemers niet bereid om zomaar terug te keren naar een ‘gemiddelde’ werkplek. Velen hebben het thuiskantoor als uitstekend ervaren. De lat is voor werkgevers hoger gelegd. Nu werknemers de werkplek weer betreden, brengen ze een aantal verwachtingen mee over hoe die werkplek er uit zou moeten zien. Eerst en vooral willen ze flexibiliteit. Onderzoek van technologiebedrijf Barco wijst uit dat mensen idealiter anderhalve dag thuis en drieënhalf dag per week op kantoor werken. Dit verlangen naar flexibiliteit vertaalt zich in de tools die ze willen gebruiken. Ze willen de vrijheid om op eigen devices te werken, wat zich onder andere uitdrukt in de behoefte aan een persoonlijke laptop.

De macht aan de mensen

Volgens hetzelfde onderzoek van Barco zijn bijna drie op de vier werknemers het ermee eens dat hun bedrijf bepaalde technologische investeringen heeft gedaan om de post-COVID manier van werken mogelijk te maken. Meer dan 40 procent is echter van mening dat het bedrijf geen prioriteit heeft gegeven aan investeringen die nodig zijn voor een betere hybride samenwerking. Werkgevers die klaar zijn voor de toekomst, het beste talent willen aantrekken en een exibele werkcultuur willen creëren, begrijpen dat het er niet alleen om gaat hoe een werkplek eruitziet, maar hoe deze werkt. De gebruikerservaring van technologie zal daarom een steeds grotere rol spelen bij de aankoopbeslissing voor technologie. Niemand leest graag de handleiding voordat hij of zij een vergadering opzet. In plaats daarvan vertrouwen we op de intuïtieve aard van onze technologie.

post-pandemie, corona, covid-19, werkplek, ondernemen, Barco, onderzoek

Barco’s onderzoek onderstreept dat we er nog lang niet zijn. 65 procent van de werknemers heeft moeite met de technologie die ze gebruiken, bijvoorbeeld bij het uitzoeken van verschillende opstellingen wanneer ze van vergaderruimte wisselen. Werkgevers die hun investeringsbeslissingen baseren op de feedback van hun werknemers, hebben de meeste kans op succes. De verwachtingen en voorkeuren van werknemers moeten in overweging worden genomen bij het uitrusten van de werkplek. Werknemers hebben een sterke stem. Daarom is het van cruciaal belang om af te stappen van de werk-centrische werkplek, en in plaats daarvan naar een werknemer-centrische werkplek te streven.

Als de statistieken één ding verduidelijken, dan is het wel dat een one-size-fits-all aanpak niet zal werken. Barco’s Meeting Trend Research onderstreept sterke verschillen tussen generaties, geslachten, afdelingen en senioriteitsniveaus. Werkgevers dienen te investeren in flexibele tools die voldoen aan de verwachtingen van alle werknemers. Het laatste is door Barco goed begrepen. Het technologiebedrijf is onder andere ontwikkelaar van de ClickShare Button. Door de draadloze ClickShare Button simpelweg in te pluggen in je laptop sla je naadloos de brug tussen jouw eigen laptop en de meetingroom. In een paar seconden tijd ben je verbonden en maak je draadloos gebruik van de kwalitatieve microfoons en camera die zich in een vergaderruimte bevinden. De connectie gebeurt automatisch, zonder dat je als gebruiker de instellingen hoeft te veranderen. Zo krijg je dus het beste van twee werelden.

Met ClickShare krijgt iedereen probleemloos toegang en wordt BYOM (Bring Your Own Meeting) een realiteit. Van eenvoudig schermdelen tot het hosten van een videoconferentie vanaf je eigen laptop en vergadersoftware naar keuze; het kan in slechts één klik. Met de ClickShare Desktop app is het zelfs mogelijk om de weergave van een Windows-applicatie naar keuze van een Windows-apparaat naar een presentatiescherm of ander device te spiegelen. Alleen de gekozen applicatie wordt afgebeeld, waardoor je tussentijds in andere vensters en apps op de desktop of laptop kan blijven werken.

Wil je meer weten? Klik hier voor meer info. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie