Pensioenfondsen strijden: wat betekent dit voor mijn pensioen?

Jordi Smit
Veel ondernemers maken zich zorgen. Grote vraag: 'Wat betekent de alsmaar wakkerende onrust voor mijn pensioen?' Het zit namelijk nog altijd niet goed met onze pensioenen. De zorgen zijn dan ook meer dan terecht.

Lagere rente

De beleggingen zaten de afgelopen maanden dan wel mee, maar dat betekent niet dat de toekomst er zo rooskleurig uit ziet. De almaar lagere rente soupeerde het grootste deel van de hogere aandelenkoersen op, zo schrijft de NOS. Het grootste gevaar zit in de verlaging van de pensioenen dat in 2020 en 2021 zal plaatsvinden.

Hogere beleggingsrendementen

De zorgen wordt duidelijk als we kijken naar de kwartaalcijfers uitgevoerd en gepubliceerd door pensioenfondsen. Duidelijk is dat het pensioenvermogen behoorlijk stijgt, alleen de lage rente zorgt voor een probleem. De pensioenverplichtingen in de toekomst gaan namelijk net zo hard omhoog.

LEES OOK: Werkgevers willen lagere AOW-leeftijd

Dekkingsgraad

Het is overigens niet zo dat er geld tekort is om aan de afspraken te voldoen, maar de verplichtingen drukken op de dekkingsgraad. Deze moet minstens 104 procent bedragen om tekorten te voorkomen, maar deze was bij menig pensioenfonds een stuk lager. Een hogere dekkingsgraad is dus benodigd.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi