Op zakenreis met de auto; vergeet het wegenvignet niet

Op zakenreis met de auto; vergeet het wegenvignet niet

Redactie Baaz

Een zakenreis maken. Het gebeurt heel vaak dat je even naar je producent of leverancier over de grens gaat, om even te kijken of het productieproces bijvoorbeeld nog in orde is. Misschien heb je wel een afzetmarkt in Oostenrijk of Duitsland waar je polshoogte wil gaan nemen. Of je bent vaak bij buitenlandse congressen en beurzen te gast. Wat de reden ook is om naar het buitenland te gaan, het is goed om van te voren bij Wegenvignetten.nl te checken of je een vignet nodig hebt voor je auto. In veel landen is namelijk het betalen voor het weggebruik heel anders geregeld dan nu in Nederland.

Gebruik van de wegen

Waarom heb je een vignet nodig om bijvoorbeeld naar Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland of Hongarije af te reizen met de auto? De reden is simpel; je betaalt mee aan het onderhoud van het verkeersnetwerk in een bepaald land. Ook betaal je eigenlijk om gebruik te mogen maken van de infrastructuur. Dus dat geldt voor (snel)wegen, bruggen en tunnels. In Nederland betalen we nu nog (maar dat gaat zeer waarschijnlijk veranderen) wegenbelasting voor het onderhoud van de wegen, bruggen en tunnels. Hierdoor weet je zeker dat je zo veilig en fijn mogelijk van A naar B kan rijden. Ieder land heeft dit op een andere manier geregeld. Zo zijn er landen waar je voor het gebruik van bepaalde wegen tol moet betalen. En er zijn (steeds meer) landen waar je dit gemakkelijk via een vignet doet. Er zijn twee soorten vignetten: e-vignetten en fysieke vignetten. Dit verschilt ook weer per land en het is goed om van te voren voor je zakenreis dit uit te zoeken.

Het verschil met tol

Een vignet schaf je van te voren aan voor een bepaald bedrag. De prijs kan verschillen per land. Met een vignet kun je tijdens de periode waarin het geldig is (meestal een jaar), gebruik maken van alle snelwegen, tunnels en bruggen in het betreffende land. Het verschil met tol is dat je dit vaak ter plekke betaalt of achteraf als je via een digitale database je kenteken laat lezen bij tolpoortjes. De wegen waar je de tol betaalt hebben speciale tolpoorten, waar je alleen voor dat stuk weg of een bepaalde brug betaalt. Met het vignet passeer je soms ook een poort waarbij het vignet gecontroleerd wordt. Bij een e-vignet gebeurt dit elektronisch op basis van je kenteken. Overigens kan het voorkomen dat je toch tol moet betalen, ook al heb je een vignet. Bijvoorbeeld omdat er net nieuwe wegen zijn aangelegd of omdat je een bepaalde drukke pas of tunnel wil nemen.

Milieusticker

Overigens zijn niet alle vignetten om gebruik te mogen maken van de wegen. Het vignet voor Duitsland is eigenlijk een milieusticker. Frankrijk heeft de milieusticker tevens geïntroduceerd. Deze moet dus op je voorruit zitten, anders mag je bepaalde steden niet in. Deze vraag je, net als alle andere vignetten, aan op basis van kenteken. Deze wordt dan voor je op de sticker gedrukt. Voorkom hoge boetes en zorg dat je deze sticker op de autoruit hebt zitten.

Voor alle landen die je bezoekt

Wanneer je naar bijvoorbeeld Bulgarije afreist voor zaken, dan rijd je waarschijnlijk door Duitsland en Oostenrijk heen. Voor alle drie de landen geldt dat je een vignet nodig hebt om gebruik te mogen maken van het verkeersnetwerk. Zelfs als je niet blijft slapen in een land, heb je toch een vignet nodig. Je maakt immers gebruik van de wegen, bruggen en tunnels naar je bestemming. Vignetten zijn vaak fysieke stickers die je op de voorruit van je auto aanbrengt. Voor Oostenrijk en Zwitserland kun je nu ook een e-vignet aanschaffen. Je registreert dan je kenteken online, welke gelezen wordt door de tolpoorten wanneer je deze passeert.

Vraag op tijd aan

Ben je door alle drukte rondom het voorbereiden van de zakenreis toch vergeten om het vignet te regelen? Geen probleem. Stop aan de grens en ga naar de website van Wegenvignetten. Digitale vignetten worden namelijk snel en nog dezelfde dag geregeld. Is het toch nodig dat je een fysieke sticker nodig hebt voor de voorruit en heb je deze dus niet op tijd geregeld, dan kun je de vignetten aan de grens kopen. Toch loont het om alles van te voren goed geregeld te hebben. Zo voorkom je niet alleen hoge boetes, maar ben je vaak iets voordeliger uit. Het is daarom zeker aan te raden om op je to do-lijst voor de zakenreis ‘wegenvignet regelen’ te schrijven. Je hebt ze namelijk snel in huis. Dat is weer een zorg minder en kun je ontspannen afreizen naar het land van bestemming.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie