Bedrijven geven meer prioriteit aan ‘bleisure’ dan aan duurzaamheid bij zakenreizen

Bedrijven geven meer prioriteit aan ‘bleisure’ dan aan duurzaamheid bij zakenreizen

MVO
Redactie Baaz

Uit onderzoek van SAP Concur blijkt dat slechts 16 procent van de bedrijven bij het plannen van zakenreizen let op de duurzaamheid van leveranciers. De combinatie zakelijk en ontspanning (business leisure; ‘bleisure’) heeft een hogere prioriteit voor 47 procent van de respondenten. Het risico op corona-besmettingen en eventuele daaraan gerelateerde reisbeperkingen zijn de belangrijkste overwegingen voor 53 procent van de respondenten.

Organisaties vinden duurzaamheid heel belangrijk, maar tegelijkertijd hebben veel bedrijven moeite om duurzaamheidsmaatregelen effectief in hun bedrijfsstrategie te implementeren, zo blijkt uit een onderzoek van SAP Concur onder 700 zakelijke beslissers in heel Europa*.

Het onderzoek wijst uit dat maar liefst vier op de vijf (81%) zegt dat hun bedrijf ofwel veel waarde hecht aan het hebben van positieve impact, maar het moeilijk vindt om duurzaamheid in de praktijk te brengen, ofwel gewoon niet zeker weet hoe ze de noodzakelijke veranderingen moeten doorvoeren. Deze uitdaging wordt nog vergroot door het meespelen van andere belangen en door een gebrek aan ondersteunende tools.

Andere belangen

Zo zegt slechts 16 procent van de ondervraagde bedrijven dat de duurzaamheid van leveranciers, zoals hotels, autoverhuurbedrijven en vliegvelden, een rol speelt bij het organiseren van een zakenreis. Slechts 22 procent denkt daarbij specifiek aan de uitstoot van broeikasgassen. Hoewel factoren rond gezondheid en veiligheid voor veel bedrijven natuurlijk het zwaarste wegen, heeft verrassend genoeg voor bijna de helft (47%) de mogelijkheid voor een ‘bleisure’ trip een hogere prioriteit in de planningsfase.

Er ligt blijkbaar een uitdaging in het op elkaar afstemmen van de duurzaamheidsdoelstellingen van bedrijven en de manier waarop deze doelstellingen in de praktijk gerealiseerd moeten worden. Zo geeft bijna de helft van de respondenten (44%) aan ervan bewust te zijn dat het aangaan van relaties met duurzame organisaties belangrijk is voor het opstellen van programma’s voor duurzaam zakenreizen. Maar een vergelijkbaar aantal (45%) zegt ook dat hun bedrijf niet goed is in het meewegen van de duurzaamheid van leveranciers in hun beslissingen over zakenreizen.

Gebrek aan tools

Een andere uitdaging voor bedrijven bij het inrichten van programma’s voor duurzaam zakenreizen blijkt een gebrek aan rapportage- en analysemogelijkheden te zijn.

“Hoewel organisaties zich steeds meer bewust worden van de kracht van technologie bij het beoordelen van de duurzaamheid, zegt slechts 8 procent van de respondenten dat hun data en informatie voor het meten van duurzaamheid volledig op orde zijn. Daarnaast noemt 36 procent van de respondenten een gebrek aan professionele tools die inzicht bieden in de impact van een zakenreis op het milieu, zoals de CO2-uitstoot, als een belangrijke barrière voor het ontwikkelen van duurzamere programma’s voor zakenreizen”, zegt Jan-Willem Basselier, EMEA Director Cloud Channel Sales (Travel) bij SAP Concur. “Zonder dergelijk inzicht zijn organisaties waarschijnlijk niet goed toegerust om goed geïnformeerde keuzes te maken over het optimaal inrichten van hun reisprogramma.”

De uitkomsten wijzen ook op een gebrek aan technische capaciteiten, aangezien twee derde (67%) van de bedrijven niet beschikt over software voor reis- of onkostenbeheer. Dit is zorgwekkend, omdat professionele oplossingen de data en de analysetools bieden die bedrijven en hun zakenreizigers nodig hebben om goed geïnformeerde beslissingen te nemen en om hun zakenreisprogramma’s aan te passen op basis van feiten.

Kijk voor meer informatie over duurzaamheid in zakenreizen op https://www.concur.nl/sustainable-travel.

*Het rapport ‘The ‘World Environment Day’ is gebaseerd op de inzichten van zakelijke beslissers bij bedrijven met meer dan 100 werknemers. De survey is tussen februari en maart 2022 door iResearch voor SAP Concur gehouden in de Benelux, Duitsland, Frankrijk, Italië, Scandinavië, Spanje en Het Verenigd Koninkrijk.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie