Online kerstshoppers massaal naar het buitenland
Haal die online klant terug!
Met nog een paar winkeldagen te gaan voordat we met kalkoen, Chateau Mourbière Reserve 2009 en een toastje zalm onder of bij de boom zitten, is het voor retailondernemers noodzaak om nog even een flinke sprint te trekken om de decemberomzet op te hogen. Belangrijk, want Nederlanders wijken veel uit naar buitenlandse online retailers wanneer het om digitale aankopen gaat.
'Wij', Nederlanders, besteden deze kerst naar verwachting 244 miljoen euro bij buitenlandse online retailers. Dat is 15,2 procent van alle verwachte online aankopen deze feestdagen. Hiermee zijn wij in Europa het land dat veruit het meest over de grens shopt, bijna twee keer zoveel als buurlanden België en Duitsland, zo blijkt uit onderzoek van ActiePagina.nl, een online marktplaats, in samenwerking met Centre for Retail Research (CRR).
Hoger dan Europees online gemiddelde
Nederland scoort ruim tien procent hoger dan het Europees gemiddelde, waar 5,1 procent van de totale online kerstinkopen wordt aangeschaft in buitenlandse webshops. Dit staat gelijk aan meer dan 2,8 miljard euro. Dit is een stijging van 27 procent ten opzichte van 2014, toen er voor ruim 2,2 miljard euro online werd geshopt bij buitenlandse winkels.
Het grote aanbod van producten, lagere prijs en snelle levering zijn belangrijke factoren voor Nederlandse consumenten om producten voor de feestdagen te bestellen in het buitenland. En soms zijn producten eenvoudigweg alleen in het buitenland verkrijgbaar.
Geharmoniseerde markt
Iwan Mouton, partner manager bij ActiePagina.nl: 'De Europese markt wordt steeds meer één geharmoniseerde markt. Shoppers gaan naar webshops waar de beste service, de beste producten en de beste prijzen zijn, ongeacht of dat nu in eigen land of daarbuiten is. Ze weten de buitenlandse online retailers steeds beter te vinden. Retailers moeten zich ervan bewust zijn dat ze dus ook concurreren met buitenlandse webshops, maar ook dat er kansen voor hen liggen als ze tegemoetkomen aan de wensen en eisen van de buitenlandse consument.'
We schreven het vorige week al: 2015 was volgens ING een behoorlijk goed jaar voor de detailhandel, online en offline.