Online betalen: dit zijn de meest gebruikte betaalmethodes in Nederland

Online betalen: dit zijn de meest gebruikte betaalmethodes in Nederland

Redactie Baaz

Tegenwoordig kun je niet meer om internetbankieren en andere manieren van online betalen heen. Denk maar bijvoorbeeld aan iDEAL of PayPal als je online shopt. Deze online betaalmethodes hebben de acceptgiro’s van vroeger vervangen. In dit artikel hebben we daarom de meest gebruikte betaalmethodes op een rijtje gezet.

iDEAL

iDEAl is een veelgebruikte online betaalmethode in Nederland. Je rekent dan direct af via je eigen bank. Als je bijvoorbeeld iets koopt in een webshop, dan kies je bij het afrekenen voor je eigen bank, waarna je automatisch in kunt loggen en betalen via je internetbankier-omgeving of via de internetbankier-app op je mobiel.

Is iDEAL ideaal? Niet helemaal, want je moet vooraf betalen voordat je je aankoop binnenkrijgt, terwijl webshops volgens de wet eigenlijk geen volledige vooruitbetaling mogen eisen van de klant. Webshops moeten naast direct betalen met iDEAL ook altijd alternatieve betaalmethodes aanbieden waarbij je pas na ontvangst van je bestelling hoeft te betalen. Toch wordt iDEAL nog steeds vaak gebruikt, ook om achteraf te kunnen betalen. Je krijgt dan achteraf een factuur die je vervolgens met iDEAL kunt betalen. Verder krijg je ook geen aankoopbescherming als je iDEAL gebruikt. Als je dus wordt opgelicht door een neppe webshop en je hebt nooit je bestelling ontvangen, dan kun je met iDEAL fluiten naar je geld.

Creditcard

Creditcards worden vaak gebruikt om op buitenlandse webshops online betalingen mee te doen. Creditcards maken gebruik van zogeheten chargebacks (terugbetalingen). Je kunt een beroep doen op een chargeback in de volgende gevallen:
 

  • Je bestelling is niet geleverd.
  • Je hebt een beschadigd product ontvangen.
  • Je hebt een verkeerd product ontvangen.

Als koper ben je op deze manier extra beschermd, want de bewijslast ligt bij de verkoper. Een verkoper die niet kan bewijzen dat hij een bepaald product aan jou geleverd heeft, is dan benadeeld, omdat de consument in dat geval altijd zijn geld terugkrijgt. Creditcardmaatschappijen vorderen bij een chargeback het geld terug bij de verkoper en geeft dit bedrag terug aan jou (de kaarthouder). PayPal (hieronder genoemd) werkt op een soortgelijke manier. Aankopen die je betaald hebt met je creditcard of met PayPal zijn daarnaast ook verzekerd tegen het zoekraken, diefstal of beschadiging van pakketjes.

Paysafecard

Met een Paysafecard kun je online en anoniem betalen. Het is eigenlijk een soort prepaidkaart en deze is te koop bij kiosken, benzinestations, boekhandels en supermarkten. Op de Paysafecard staat een pincode van 16 cijfers en hier reken je mee af. Het aanschaffen en gebruiken van een Paysafecard kent geen leeftijdsgrens en op een kaart kan een bedrag van maximaal €100 staan. Staat er na een jaar nog steeds een bepaald bedrag op de Paysafecard? Dan worden er administratiekosten op het overgebleven bedrag in mindering gebracht.

PayPal

PayPal is een populaire manier om online af te rekenen en wordt onder meer gebruikt op veilingsites zoals eBay. In tegenstelling tot iDEAL biedt PayPal wel aankoopbescherming. Wat dat betreft kun je PayPal vergelijken met een creditcard. Heb je met PayPal een aankoop gedaan, maar heb je het product niet ontvangen? Dan zorgt PayPal ervoor dat je je geld terugkrijgt. Daarnaast krijg je ook het geld terug als jouw bestelling tijdens de verzending beschadigd geraakt is of als het product sterk afwijkt van de advertentie of productpagina. Om dit geld terug te krijgen, moet je een claim indienen en dan beslist PayPal of je in het gelijk wordt gesteld.

Afterpay

Bij sommige webwinkels kun je achteraf betalen met AfterPay. Je krijgt na de bevestiging van je bestelling een factuur die je via iDEAL of bankoverschrijving kunt betalen. In principe heb je twee weken de tijd om aan dit bedrag te voldoen. Heb je in deze periode je bestelling (voor een deel) geretourneerd? Dan kun je dit doorgeven aan Afterpay via de app en dan wacht Afterpay tot je retour verwerkt is. Verder bemoeit Afterpay zich niet met de levering van jouw bestelling.

Bij sommige webwinkels moet je extra geld betalen om gebruik te kunnen maken van AfterPay. De webshop mag hier alleen niet aan verdienen en daarom mogen de kosten voor het gebruik van Afterpay nooit hoger zijn dan de feitelijke kosten die de webshop maakt. Houd er verder rekening mee dat je niet eindeloos met Afterpay kunt bestellen, want je wordt vanaf je eerste aankoop geregistreerd en daarnaast geldt er ook een maximaal bestelbedrag.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie