Minister treft maatregelen tegen bedrijven met te weinig topvrouwen

Minister treft maatregelen tegen bedrijven met te weinig topvrouwen

Redactie Baaz

Het is vandaag internationale vrouwendag en om die reden kwam de Minister van Emancipatie, Ingrid van Engelshoven, met een statement. Zij is teleurgesteld in veel grote bedrijven die te weinig vrouwen aan de top heeft.

LEES OOK: Diversiteit: man-vrouwdenken is een westerse constructie

De Minister gaat nu zelfs zo ver dat zij een aantal van de bedrijven waar het om gaat naar buiten heeft gebracht. In de wet staat een streefcijfer van dertig procent vrouwen in topfuncties in 2020. De verwachting is dat dat niet gehaald gaat worden. Vorig jaar dreigde Van Engelshoven al dat als het niet zou veranderen ze aan ‘naming and shaming’ zou gaan doen. Nu heeft de Minister dat dus gedaan. 

Het ministerie heeft een onderzoek uit laten voeren naar het halen van de gestelde percentages. Daaruit blijk dat het aantal vrouwen in topfuncties maar mondjesmaat toeneemt. Het Kennisinstituut Atria heeft vorig jaar de raden van bestuur en de raden van commissarissen van de 200 grootste bedrijven doorgespit en Van Engelshoven heeft de bevindingen nu openbaar gemaakt. Op de lijst staan ook de namen van de bedrijven die het volgens haar wel goed doen.

topvrouwen

Dertig procent topvrouwen

ING, KPN, Ahold, Delhaize, Randstad en Aegon zijn voorbeelden van bedrijven die de dertig procent niet halen. Er zijn ook bedrijven die in de top helemaal geen vrouwen hebben, zoals VolkerWessels, Dura Vermeer en Koninklijke Ten Cate. Vorig jaar haalden slechts dertien bedrijven het streefcijfer van dertig procent. Bovenaan de lijst staat de ANWB, zij hebben 66,7 procent vrouwen in het bestuur en 50 procent in de raad van commissarissen. Ook PostNL, Wolters Kluwer en de NS scoorden goed.

Van Engelshoven hoopt dankzij de publicatie van de lijst een competitiegevoel te kweken. Daarnaast roept ze personeel en aandeelhouders op om de leiding van het bedrijf aan te spreken op het geringe aantal vrouwen. De Minister zou zich schamen als ze in de leiding van grote bedrijven als ING en Ahold zou zitten. Of er genoeg politiek draagvlak is voor een wettelijk afdwingbaar quotum aan vrouwen, is nog maar de vraag. Van Engelshoven wilt in ieder geval in het najaar weer met nieuwe maatregelen komen. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie