Let op: dit zijn de verplichte vrije dagen in 2017
Let op: dit zijn de verplichte vrije dagen in 2016

Let op: dit zijn de verplichte vrije dagen in 2017

Redactie Baaz

Feestdagen, we hebben er genoeg van in Nederland! Kerstmis is net voorbij (en vandaag is trouwens ook een feestdag) en dit jaar zijn alle feestdagen gewoon weer aan de beurt. Op welke dagen hebben je werknemers in 2017 recht op een vrije dag?

Verplichte vrije dagen in 2017

In de cao wordt bepaald of jouw medewerkers vrij zijn op een bepaalde (feest)dag. Het hangt natuurlijk af van de branche of je je werknemers verplicht vrij moet geven. De overheid heeft bepaalde dagen vastgesteld als officiële feestdag, denk bijvoorbeeld aan Pasen of Kerstmis. Er is dus niet duidelijk te zeggen wanneer je jouw personeel vrij moét geven, het hangt helemaal van de cao af. Want als je bijvoorbeeld in de horeca werkt, is het gebruikelijk dat jouw personeel op feestdagen moet werken. Let wel op: in de meeste cao's staat een limiet voor het werken op feestdagen. Je kunt dus niet altijd dezelfde werknemer op feestdagen inzetten.

​Bevrijdingsdag?

Ieder jaar is het weer de vraag of Bevrijdingsdag ook een verplichte vrije dag is. De overheid heeft 5 mei aangewezen als een nationale feestdag, maar dit betekent niet dat dit automatisch een vrije dag is. Het hangt af van de afspraken die werknemers en werkgevers onderling maken. Maar voor de meeste mensen geldt dat 5 mei één keer in de vijf jaar een verplichte vrije dag is, dit staat dan ook in de cao omschreven. En hoe zit het met Goede Vrijdag en Koningsdag*? Dit zijn eigenlijk wettelijk gezien geen officiële vrije dagen, maar de meeste werkgevers geven hun personeel wel op deze dagen vrij.

Vrije dagen

Maar welke dagen zijn wel 'verplicht' in 2017? Dat hangt natuurlijk af van de dag waarop het feestmoment valt. Hieronder staat een overzichtje van de dagen waarop jouw personeel (check ook de cao) recht heeft op een vrije dag.

Zondag 1 januari Nieuwjaarsdag
Zondag 16 april Eerste Paasdag
Maandag 17 april Tweede Paasdag
Donderdag 27 april Koningsdag*
Donderdag 25 mei Hemelvaartsdag
Zondag 4 juni Eerste Pinksterdag
Maandag 5 juni Tweede Pinksterdag
Maandag 25 december Eerste Kerstdag
Dinsdag 26 december Tweede Kerstdag


Ik ben zzp'er

Natuurlijk ben je als zzp'er eigen baas en kun je, als je dat wilt, gewoon werken op verplichte vrije dagen. Houd er wel rekening mee dat bijvoorbeeld klanten of opdrachtgevers nauwelijks bereikbaar zijn tijdens feestdagen. Het is slim om in je planning rekening te houden met verplichte vrije dagen, plan bijvoorbeeld minder uren in rond de kerstperiode, veel mensen zijn dan namelijk vrij.

Lees ook: Feestdagen, vrije dagen en doorbetalen: hoe zit het precies?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie