Feestdagen, vrije dagen en doorbetalen: hoe zit het precies?

Feestdagen, vrije dagen en doorbetalen: hoe zit het precies?

Redactie Baaz
Op Goede Vrijdag wel of niet vrij geven aan je personeel? En hoe zit het met de andere feestdagen? Moet je verplicht vrij geven en doorbetalen, of kun je ook verplichte onbetaalde vrije dagen geven? Baaz zet alle feestdagen en bijbehorende regels op een rij.

De meeste feestdagen keren jaarlijks terug en zijn officieel. Dat suggereert dat je je werknemers op die dagen verplicht vrij moet stellen van werk. De wet verplicht je hier echter niet toe. Toch is het gebruikelijk om op dagen als Kerst en met Pasen je personeel vrij te geven zonder dat die dagen van zijn of haar vakantiedagensaldo afgaan. Vaak is dit ook in de CAO of arbeidsovereenkomst opgesteld. Wanneer dit zo is, dien je hier als werkgever uiteraard aan te houden.

Heb je geen CAO? Dan kun je zelf besluiten welke dagen je je werknemers vrij geeft. De volgende feestdagen worden over het algemeen als vrije dagen beschouwd (data zoals in 2018):

Goede vrijdag 2018: vrijdag 30 maart
Eerste Paasdag 2018: zondag 1 april     
Tweede Paasdag 2018: maandag 2 april
Koningsdag 2018: vrijdag 27 april
Bevrijdingsdag 2018: zaterdag 5 mei
Hemelvaartsdag 2018: donderdag 10 mei
Eerste Pinksterdag 2018: zondag 20 mei
Tweede Pinksterdag 2018: maandag 21 mei
Eerste Kerstdag 2018: dinsdag 25 december
Tweede Kerstdag 2018: woensdag 26 december
Oudejaarsdag 2018: maandag 31 december

Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag

Hoewel andere feestdagen door bijna elke werkgever als vrije dag worden aangeduid, geldt dat niet voor Goede Vrijdag. Als werkgever mag je zelf (uiteraard conform de CAO/arbeidsovereenkomst) bepalen of je je mensen laat werken of niet. Check dus de overeenkomst of CAO om erachter te komen of jouw personeel op die dag werkt. Voor Bevrijdingsdag geldt dat het slechts eenmaal in de vijf jaar als officiële feestdag geldt. De laatste keer was in 2015.

Loon en verplichte dagen

Als werkgever betaal je je werknemers door als zij op erkende feestdagen vrij hebben. Dat geldt ook als je er voor kiest om Goede Vrijdag en/of Bevrijdingsdag vrij te geven. Althans, wanneer de feestdag op een dag valt dat het personeelslid normaal gesproken ook zou werken.

Als werkgever kun je ook verplichte vrije dagen instellen, bijvoorbeeld op de dag na Hemelvaartsdag. Die dagen gaan van het vakantiedagensaldo van de werknemer af. Over die dagen moet je wel salaris betalen. Wil je een verplichte vrije dag opleggen zonder uit te betalen, dan kan dat alleen als de werknemer hiermee akkoord gaat. In alle gevallen is  een voorwaarde voor het laten opnemen van verplichte vrije dagen, dat daarover overeengekomen is in de CAO of arbeidsovereenkomst.

Pretverlofdag

Wil je je personeel een dag vrij geven zonder te maken te hebben met de feestdagen- en vakantieregelingen, dan geef je een zogenoemde pretverlofdag. Ook over deze dag dien je gewoon salaris te betalen. Dat klinkt niet heel voordelig voor jou als werkgever, zo'n gratis vrije dag. Toch zit er een voordeel aan de pretverlofdag. Wanneer je deze opheft, hoef je namelijk geen extra vakantiedag toe te kennen aan je werknemer. Dat moet je bij verplichte vrije dagen wel omdat die van het vakantiedagensaldo af worden getrokken.

Conclusie

Er zijn heel wat regels waarmee je te maken krijgt als je je personeel een dag vrij geeft, of juist laat werken tijdens een feestdag. Wil je weten of je je werknemer vrij moet geven op een bepaalde dag of welke dagen je als verplichte vrije dag mag aanduiden? Kijk dan in de CAO, daarin is als het goed is alles vastgelegd. Ben je niet aangesloten bij een CAO? Check dan de arbeidsovereenkomst die je met je personeelslid hebt afgesloten en vul deze aan wanneer het onderwerp 'vrije dagen en vakantiedagen' niet voldoende is gedefinieerd.

Lees ook: Je werknemer gaat naar de tandarts... Moet je hem dan doorbetalen?

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie