Kwart Nederlanders moet om financieel rond te komen meer werken dan zij willen

Kwart Nederlanders moet om financieel rond te komen meer werken dan zij willen

Redactie Baaz

Derde werkend Nederland moet bereikbaar zijn buiten hun werktijden

Maar liefst 24 procent van werkend Nederland voelt zich gedwongen meer te werken dan zij willen, omdat zij anders niet financieel rondkomen. Het is vooral Gen Z (medewerkers jonger dan 26 jaar) die hier tegenaan loopt: 31 procent van hen heeft dit probleem. Dit blijkt uit onderzoek over de werk-privébalans van werkend Nederland van HR-dienstverlener Protime, uitgevoerd onder ruim 1.100 respondenten.

Overwerken: meer regel dan uitzondering

Een ander, altijd terugkerend probleem, op het gebied van de werk-privébalans is het maken van overuren. Dat is nog vaak meer regel dan uitzondering. Maar liefst 38 procent van de Nederlanders werkt over het algemeen meer uren per week dan waarvoor zij betaald worden. Opvallend is dat dit percentage bij werkenden met kantoorbaan en zonder kantoorbaan nagenoeg gelijk is: respectievelijk 40 tegenover 36 procent.

Ook buiten werktijd bereikbaar

De werk-privébalans komt bij veel werkende Nederlanders in gevaar, omdat zij sinds de coronacrisis het gevoel hebben altijd bereikbaar te moeten zijn. Van een derde van werkend Nederland (32%) wordt vandaag de dag daadwerkelijk verwacht dat zij bereikbaar zijn buiten hun werktijden en -dagen. Het is een trend die steeds meer terrein lijkt te winnen: dertig procent zegt het gevoel te hebben dat er steeds vaker verwacht wordt dat zij buiten werktijden en -dagen bereikbaar zijn. Het is vooral Gen Z die dit zo ervaart: het percentage ligt daar tien procent hoger dan het gemiddelde (40%).

Het altijd bereikbaar moeten zijn heeft een grote weerslag op hoe werkend Nederland hun vrije tijd ervaart. Van de werknemers die nu al buiten hun werkuren bereikbaar moeten zijn, zegt drie op de vijf (59%) dat ze niet het gevoel hebben vrij te zijn wanneer zij bereikbaar moeten zijn buiten hun werktijd.

Leonie Gorissen, Commercieel Directeur Protime Nederland: “De werk-privébalans is een onderwerp dat aan het begin van de coronacrisis, toen Nederland massaal ging thuiswerken, uitgebreid besproken werd. Maar in de waan van de dag is het onderwerp steeds verder van de agenda geraakt. Dit terwijl het verzuim hoger is dan ooit én een nieuwe generatie de arbeidsmarkt betreedt, die hun vrije tijd ontzettend veel waarde toekent. Werkgevers moeten de werk-privébalans van medewerkers dan ook zien als iets waar zij ook verantwoordelijk voor zijn. Deze verantwoordelijkheid kunnen ze nemen door bijvoorbeeld met iedere medewerker in gesprek te gaan over wensen en behoeften op dit gebied en hen vervolgens helpen in het bewaken van de grenzen. Uiteindelijk zorgt dit voor gelukkigere en vitalere medewerkers, waar de werkgever zelf ook weer van profiteert.”

Over het onderzoek

Het onderzoek is in opdracht van Protime uitgevoerd door onderzoeksbureau Panelwizard. Voor het onderzoek zijn in totaal 1.127 Nederlanders in loondienst ondervraagd. 632 daarvan hebben een kantoorbaan, 495 daarvan hebben geen kantoorbaan. Het onderzoek is representatief uitgevraagd onder alle leeftijden. Van het totaal aantal respondenten, vallen er 136 onder Gen Z (26 jaar en jonger).

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie