Twee derde jongeren werkt voor levensonderhoud

Twee derde jongeren werkt voor levensonderhoud

Redactie Baaz

Eén op de vijf jongeren tussen 16 en 28 jaar met een bijbaan werkt naast hun opleiding gemiddeld 24 uur of meer per week. Het geld dat jongeren met hun bijbaan verdienen is bij twee derde om te sparen of voor levensonderhoud zoals eten, drinken, huur en vaste lasten. Het verdiende salaris wordt juist in mindere mate uitgegeven aan extra’s zoals vakanties, leuke uitjes of sport. Een van de belangrijkste aspecten waar een bijbaan aan moet voldoen volgens generatie Z is flexibiliteit in werkuren en rooster. Ze bepalen het liefste zelf wanneer en hoeveel ze willen werken, passend bij hun eigen persoonlijke situatie. Dat blijkt uit De Bijbanen Barometer uitgevoerd in opdracht van digitaal uitzendplatform NOWJOBS.

De Bijbanen Barometer, uitgevoerd in opdracht van NOWJOBS door DirectResearch geeft inzicht in de motivaties, keuzes en wensen van 357 Nederlandse jongeren die een bijbaan hebben of actief zoeken en in een straal van 10 km rond de stad Utrecht, Rotterdam, Amsterdam of Den Haag wonen. Eerder onderzoek* toont aan dat jongeren het belangrijk vinden dat hun werk een positieve bijdrage levert aan de maatschappij, maar als het aankomt op een bijbaan staat dit niet op de eerste plaats. In De Bijbanen Barometer komt naar voren dat andere aspecten, zoals een goed uurtarief, flexibiliteit in werkuren, leuke collega’s en bereikbaarheid, als veel belangrijker worden gezien.

Populaire bijbanen

Het leukste vinden jongeren om aan de slag te gaan met een studiegerelateerde bijbaan, in de horeca te werken of te werken op evenementen en festivals. De minst populaire bijbanen zijn verhuizer, (taxi)chauffeur en commercieel callcenter medewerker of promotiemedewerker.

Denise Geurtsen, Country Manager Nederland van NOWJOBS, licht toe: “Jongeren kunnen in de krappe arbeidsmarkt kiezen wat ze zelf leuk vinden en eisen stellen. Dat is logisch omdat veel tekorten spelen in de branches waar jongeren bijverdienen. Als bedrijven jongeren willen behouden is het goed om ze in eerste instantie flexibiliteit in uren en rooster te geven en een goed uurloon te bieden. Voor het meedenken in werkritme krijgen werkgevers loyaliteit van hun personeel terug. Vervolgens is het belangrijk om te zorgen voor een fijne werksfeer, en andere voorwaarden zoals bonussen of toeslagen voor weekend- en feestdagen. Als je deze voorwaarden in orde hebt is de kans groot dat jongeren lang blijven plakken. Maar liefst 68% van hen geeft ook aan dat ze het liefst langer dan een jaar bij een bijbaan willen blijven. Het lijkt er dus op dat ze die gewenste flexibiliteit het liefst ervaren bij één werkgever, want structuur, stabiliteit en zekerheid vinden ze ook belangrijk.”  

Zzp versus uitzenden

Iets meer dan de helft van de jongeren die in dienst zijn bij hun werkgever of werken via een uitzendbureau verdient minimaal 13 euro per uur. De meeste zzp’ers verdienen doorgaans tot 21 euro. Voor zowel jongeren die in dienst zijn bij een werkgever of een uitzendbureau als jongeren die als zelfstandige werken, ligt het omslagpunt rond 15 euro per uur: vanaf dan zijn de meesten van hen tevreden met hun uurloon.

De jongeren die als zzp’er werken ervaren wel nadelen. De drie belangrijkste nadelen zijn volgens hen de financiële onzekerheid, het niet doorbetaald krijgen bij ziekte en het niet opbouwen van een pensioen. 21% van de jongeren ervaart nadeel van geen uitkering van vakantiegeld en 26% ervaart het continu op zoek gaan naar nieuwe jobs als nadeel. Daarnaast worden de administratie en inkomstenbelasting ook door 28% van de jongeren genoemd als een belangrijk nadeel om als zzp’er te werken. Geurtsen vertelt: “Jongeren werken graag als zzp’er omdat ze dan doorgaans een goed uurtarief en flexibiliteit krijgen, maar als zzp’er missen ze sociale zekerheid. Er zijn alternatieven om dezelfde flexibiliteit te krijgen, bijvoorbeeld via een flexibel digitaal uitzendbureau, waarbij je wél de sociale zekerheid hebt. Bovendien worden vakantiegeld en vakantiedagen direct uitbetaald tegelijkertijd met het loon, wat ervoor zorgt dat de verdiensten nagenoeg gelijk zijn aan werken als zzp’er.

Belang van geld verdienen verschoven

“We hebben het idee dat jongeren voor de coronacrisis en de daaropvolgende inflatie vooral werkten voor een extraatje om leuke dingen van te doen. De Bijbanen Barometer laat juist zien dat voor jongeren het belang van geld verdienen is verschoven: het is nodig om rond te komen. Ze willen zelfs meer werken dan dat ze momenteel doen, 37% van de jongeren met een bijbaan zegt meer uren te willen werken dan ze nu doen. De flexibiliteit waar jongeren naar op zoek zijn is dus niet om minder te kunnen werken, maar juist om makkelijker vaker te kunnen werken naast studie en andere activiteiten. Omdat jongeren het geld echt nodig hebben is het voor hen belangrijk dat die flexibiliteit wel gepaard gaat met de nodige zekerheid”, concludeert Geurtsen. Als jongeren kiezen om te werken via NOWJOBS dan kiezen ze zelf waar, wanneer en hoeveel ze willen werken. Met de app hebben ze alles zelf in de hand.

*Onderzoek uitgevoerd door PanelWizard onder jongeren tussen 18 en 30 jaar

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie