In 827 dagen, via 33 landen en 0 benzinestations naar Australië

MVO
Bart Remmers
Op 15 maart 2016 vertrok Wiebe Wakker uit Houten met zijn elektrische auto, eindbestemming: Sydney. Gisteren is het hem eindelijk gelukt om Darwin te bereiken en is daarmee de eerste persoon ooit die naar de andere kant van de wereld reed in een elektrische auto. Daar waren 827 dagen voor nodig en 33 landen, maar nul benzinestations.

Wakker was afhankelijk van social media en goedwilligheid van mensen die hem naar Sydney helpen. Wakker’s project ‘Plug Me In’ is gebaseerd op de samenwerking tussen mensen waarbij iedereen zijn eigen inbreng heeft. Op de website plugmeinproject.com heeft iedereen de mogelijkheid Wakker te ondersteunen met een maaltijd, een dak boven zijn hoofd of een stopcontact om zijn elektrische auto op te laden. De route wordt bepaald aan de hand van deze aanbiedingen en dit leidde Wakker kriskras over de wereld, door 33 landen en zonder geld, maar met een hoger doel. 

Inmiddels hebben al meer dan 1.450 mensen uit 45 landen bijgedragen aan het project en dit leidde tot onverwachte ontmoetingen met een minister in Duitsland, sjeiks in de Emiraten en een koninklijke familie in Maleisië. 

66.000 kilometer

Met een missie om de mythe weg te nemen dat elektrische voertuigen niet hetzelfde uithoudingsvermogen hebben als hun brandstof aangedreven broertjes, heeft Wakker inmiddels al 66.000 kilometer afgelegd in een omgebouwde elektrische station wagon met een reikwijdte van 200 kilometer. 

Wakker kwam 30 mei aan in Darwin met een vliegtuig vanuit Oost-Timor maar is vandaag herenigd met zijn auto, de Blue Bandit, toen die werd vrijgegeven door de Australische douane. De avonturier was de eerste persoon die Turkije, Iran, India, Myanmar, Maleisië en Indonesië doorkruiste met een volledig elektrische auto. 

Road trip met een doel

Het doel van Plug Me In is om elektrisch vervoer en duurzaamheid onder de aandacht te brengen. Met zijn auto maakt Wakker stops bij bedrijven en initiatieven die actief zijn op het gebied van duurzaamheid. Zo laat Wakker zien wat de uitdagingen in de verschillende landen zijn en welke innovatieve oplossingen er beschikbaar zijn. 

afbeelding van Bart Remmers
Door: BartRemmers

BartRemmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanBart