Op reis met Joanna Lumley langs de specerijenroute bij MAX

Op reis met Joanna Lumley langs de specerijenroute bij MAX

Redactie Baaz

Joanna Lumley gaat weer op reis! Voor deze reisserie volgt de populaire Britse presentatrice de eeuwenoude specerijenroute. In Indonesië, India, Madagaskar, Zanzibar en Jordanië leert Joanna alles over de geschiedenis van specerijen als peper, nootmuskaat en vanille, de strijd die hier vaak om geleverd is én de cultuur van deze landen. Joanna Lumley's Specerijen Route is vanaf zondag 19 mei om 18.30 uur te zien bij MAX op NPO 2.

Aflevering 1 - Indonesië - zondag 19 mei om 18.30 uur bij MAX op NPO 2

In deze aflevering reist Joanna naar Banda, een groep afgelegen vulkanische Indonesische eilanden. Deze zijn zo klein, dat het een uitdaging is om ze op de kaart te vinden. Dit was lang een van de weinige plekken op aarde waar nootmuskaat groeide. Joanna ontmoet een familie die hun brood verdient met het oogsten ervan en proeft pas geroosterde nootmuskaat. Daarna leert ze over het duistere verleden van Banda en de rol die de VOC en Jan Pieterszoon Coen hierbij gespeeld hebben. Joanna reist door naar Jakarta, waar ze een kruidnagelsigaret probeert en een speakeasy-bar bezoekt om een cocktail te proeven die helemaal om specerijen draait.

Aflevering 2 - India - zondag 26 mei om 18.30 uur op NPO 2

Joanna Lumley volgt de legendarische specerijenroute en ontdekt het rijke scala aan smaken en culturen die onze wereld hebben gevormd. In deze aflevering keert Joanna terug naar haar geboorteplaats India, op zoek naar het verhaal van zwarte peper dat ooit bekend stond als het zwarte goud. Ze begint in de oude stad Hampi en wordt uitgenodigd voor een kleurrijk hindoefestival. Hierna reist ze naar Kerala, waar ze meer leert over de oudste krijgskunst ter wereld. Ter afsluiting van haar bezoek aan India, brengt Joanna de nacht door op een woonboot die geïnspireerd is op de schepen van de specerijenhandelaren.

Aflevering 3 - Madagaskar - zondag 2 juni om 18.30 uur op NPO 2

Joanna Lumley volgt de legendarische specerijenroute en ontdekt het rijke scala aan smaken en culturen die onze wereld hebben gevormd. In deze aflevering bezoekt ze het Afrikaanse eiland Madagaskar. Hier ontdekt ze de geheimen van een van de duurste specerijen ter wereld: vanille. Ze leert meer over de unieke manier waarop vanille groeit en ziet hoe de smaakmaker verhandeld wordt op straat. Hierna ontdekt ze hoe de beste chocolade ter wereld gemaakt wordt. De reis eindigt op het toeristische eiland Nosy Be, waar de mannen deelnemen aan een gevaarlijke krijgskunst genaamd Morengy en de vrouwen strijden voor meer gelijkwaardigheid.

Aflevering 4 - Zanzibar en Jordanië - zondag 9 juni om 18.30 uur op NPO 2

Joanna Lumley volgt de legendarische specerijenroute en ontdekt het rijke scala aan smaken en culturen die onze wereld hebben gevormd. Tijdens het laatste deel van haar reis bezoekt ze Zanzibar, het specerijeneiland van Afrika. Hier ziet ze hoe kooplieden van over de hele wereld hun stempel hebben gedrukt op de architectuur, religie en muziek van het eiland. Hierna reist ze naar Jordanië, waar ze de uitgestrekte vlaktes van Wadi Rum vanaf de rug van een kameel verkent, een nomadische bedoeïenenfamilie ontmoet en een vluchtelingenkamp bezoekt. Haar reis eindigt bij een van de wereldwonderen, de oude stad Petra.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie