Hybride werken breekt wereldwijd door en zal niet meer verdwijnen

Hybride werken breekt wereldwijd door en zal niet meer verdwijnen

Redactie Baaz

De coronapandemie heeft ervoor gezorgd dat bedrijven hun first-cloud strategie noodgedwongen versneld moesten uitvoeren. Bedrijven waren al bezig met digitale transformatie, maar dat betekende nog niet dat alle processen in de cloud waren ondergebracht. Toen medewerkers noodgedwongen vanuit huis gingen werken, konden veel bedrijven het proces van digitale transformatie niet langer uitstellen en moesten ze online werkplekken faciliteren om te kunnen overleven. Na twee jaar is onze manier van werken definitief veranderd en we kunnen gerust zeggen dat de hybride werkplek blijvend is.

Uit onderzoek van NTT blijkt dat de (hybride) werkplek de afgelopen jaren steeds belangrijker is geworden. Een ‘great workplace experience’ was voorheen een nice-to-have, maar het is tegenwoordig een must-have. De werkplek blijft een belangrijke factor in relatie tot de Employee Experience (EX). Werknemers worden steeds belangrijker in de strategie van het bedrijf. “In Europa vindt 88,6 procent van de onderzochte bedrijven dat de EX een belangrijke strategische factor is om verloop onder het personeel te verminderen. Om een fijne hybride werkplek te creëren voor medewerkers en hierdoor bij te dragen aan de EX, zijn de juiste technische voorzieningen noodzakelijk.”, verduidelijkt Philippe Urbain, Vice President GTM Infrastructure and Collaboration Europe bij NTT.

Hybride werken

Als het gaat om de voorkeur voor de werklocatie, dan blijkt het een 30-30-30 verdeling in Europa. Van de werknemers zegt 30 procent geheel vanuit huis te willen werken, 30 procent wil graag op het kantoor werken en de resterende 30 procent wil graag hybride werken. Jongere mensen zijn meer geneigd om te zeggen dat ze na de coronapandemie weer graag op kantoor willen werken. Dat komt omdat deze groep relatief meer behoefte heeft aan sociale contacten met collega’s. Bovendien zijn ze minder goed gehuisvest dan de oudere collega’s, waardoor ze niet altijd in staat zijn om comfortabel vanuit huis te kunnen werken.

“Bedrijven die kiezen voor een hybride manier van werken, hebben de neiging om hun kantoren ook anders in te richten. Dat betekent in de praktijk minder vaste werkplekken en daarvoor in de plaats komen inspiratie- en overlegplekken die voorzien zijn van camera’s om videovergaderen met collega’s op andere plekken mogelijk te maken”, zegt Suzette Oskam, Vice President Go To Market Practices bij NTT. Ondanks dat hybride werken een doorbraak beleeft, erkennen veel bedrijven dat face-to-face meetings belangrijk zijn bij teambuilding en contact met klanten. Dat zegt 54,7 procent van de bedrijven en 83,8 procent van werknemers deelt deze mening.

Technische voorzieningen

Philippe Urbain: “Uit het onderzoek blijkt dat 51,4 procent van de Europese bedrijven werknemers volledig technische faciliteert om vanuit huis te werken en 53 procent van deze groep beschikt over de benodigde middelen om vanuit locaties van het bedrijf te werken”. Wereldwijd wordt technologie gezien als een belangrijk element die organisaties in staat stelt om hun workplace-strategie uit te voeren. Overigens is technologie alleen niet voldoende om concept van hybride werken te laten slagen. De medewerkers moeten de technische tools volledig onder de knie hebben om goed onderling met de andere collega’s te kunnen samenwerken.”

Kunnen de medewerkers de technologie die ze thuis gebruiken ook toepassen in een kantooromgeving? Vrijwel iedereen beschikt tegenwoordig thuis over een breedbandaansluiting. Vanuit deze situatie videobellen met collega’s is geen enkel probleem. Komen deze werknemers op kantoor, dan zijn ze soms gedwongen om zonder videoverbinding met collega’s die elders werken, te communiceren. Dat komt omdat er dan op het kantoor onvoldoende capaciteit in relatie tot connectiviteit beschikbaar is. Zo blijkt dat werknemers thuis vaak over een betere internetverbinding beschikken.

Daarnaast ligt nog het gevaar van een zwakke cybersecurity op de loer. Een bedrijf heeft vaak geen zicht op hoe medewerkers met apparaten zoals laptops, tablets en smartphones omgaan. Suzette Oskam: “Het komt vaak voor dat kinderen van de werknemers ’s avonds nog een spelletje op de laptop of smartphone van het bedrijf installeren en gaan spelen. Dan ligt het risico op de loer dat virussen en malware deze hardware kunnen binnendringen met alle nadelige gevolgen van dien.”

Slechts 43,2 procent van de werknemers denkt dat bedrijfsinformatie goed beveiligd is als medewerkers vanuit huis werken. Daarnaast zegt 80,7 procent van IT-verantwoordelijken dat het is lastiger om zwakke punten in de beveiliging te identificeren als medewerkers vanuit huis werken. Van de ondervraagde bedrijven dacht 54,7 procent dat ze een nieuwe IT-strategie nodig hebben om nieuwe manieren van werken voor de medewerkers mogelijk te maken.

Duurzaamheid en hybride werken

Het onderzoek van NTT naar hybride werken laat ook zien dat er een relatie is tussen deze trend en duurzaamheid. Van de onderzochte bedrijven zegt 61,4 procent van de CEO’s dat ze voldoen aan de Sustainable Development Goals (SDG’s) als ondersteuning voor hun doelstellingen op het gebied van Environmental Social Governance (ESG). Sustainability is tegenwoordig ook vaak onderdeel van propositie van het bedrijf. Medewerkers hechten ook belang aan duurzaamheid. Dat geldt met name voor jonge medewerkers die het bedrijfsbeleid ten aanzien van duurzaamheid laten meewegen bij de vraag of ze daar wel of niet willen werken. “Hybride werken heeft een positieve invloed op duurzaamheid: het bedrijf kan volstaan met minder vierkante meters kantooroppervlakte en doordat de medewerkers veelvuldig vanuit huis werken heeft de besparing van reistijd ook effect op de uitstoot van CO2”, besluit Suzette Oskam.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie