Hoe verbeter je de veiligheid op de werkvloer

Hoe verbeter je de veiligheid op de werkvloer

Redactie Baaz

Het is slecht gesteld met de veiligheid op de werkvloer in Nederland. Veel zzp’ers in allerlei sectoren voelen zich genoodzaakt om te werken met een “altijd maar door”-mentaliteit. Dat gaat vaak ten koste van de veiligheid van medewerkers en omstanders. De meest onveilige beroepen zijn vooral beroepen voor mannen. Zeker banen in de bouw, bestuurders van machines, elektriciens en boeren vallen onder de top tien meest gevaarlijke beroepen voor werknemers.

Het is dus van belang om de veiligheid op het werk te verhogen. Dat kan op een aantal manieren.

Mentaliteit werkgever

Ten eerste is het belangrijk dat jij als werkgever de mentaliteit gaat veranderen. Je moet niet het onmogelijke vragen van werknemers of zzp’ers die zijn aangenomen voor een klus. Vraag hen niet om dingen “effe snel” te doen. Uiteindelijk is winst niet zo belangrijk als je het vergelijkt met de levens van mensen. Dus wees altijd eerlijk en realistisch als je een opdracht geeft aan je werkgevers en geef hun de juiste veiligheidsmaatregelen. Ben je werknemer, dan mag je gerust je baas erop aanspreken. Het gaat immers om je belangrijkste bezit: je gezondheid.

Open cultuur

Vaak worden zorgen van medewerkers weggewuifd met een “ach, joh” of “maak je niet druk”. Dat motiveert mensen niet om open te zijn naar hun leidinggevende en misstanden aan te kaarten. Je wilt niet dat jouw werknemers tot het randje gaan omdat ze een bepaalde groepsdruk voelen. Beloon dus een opmerking van een collega altijd met een positieve toon. Zo hou jij jouzelf en je collega’s of medewerkers veilig.

Doe een check

Een goede manier om jouw bedrijf eens onder de loep te nemen als het gaat om veiligheid en de gezondheid van medewerkers en de omgeving is een VCA examen voor al je medewerkers. Met een dergelijke checklist met normen kan jij misstanden aanpakken binnen jouw bedrijf en krijg je alle medewerkers op één lijn. De VCA-norm is ontstaan omdat er in veel sectoren in Nederland, met name de oliesector, te veel ongelukken gebeurden. Inmiddels wordt de norm gehanteerd door veel verschillende sectoren: boeren, elektriciens en in de bouw. Het is niet verplicht maar het is voor jouw veiligheid en de veiligheid van al je medewerkers wel zo prettig. Kijk dus eens of je ook een vca certificaat kan halen. 

Praat na

Zeker nadat er een ongeval heeft plaatsgevonden, of een bijna-ongeval, is het goed om dat moment na te praten. Ook dat helpt mee om een open cultuur te creëren binnen jouw bedrijf. Laat mensen hun gevoelens uiten naar elkaar en er mag best gediscussieerd worden. Immers, het gaat hier om de gezondheid en de levens van alle medewerkers. En zo voorkom je dat bepaalde gebeurtenissen zich gaan herhalen en om waaghalzerij en stoerdoenerij op de werkvloer in de kiem te smoren.

Voorkom dus dat jouw medewerkers in de bouw het dak op gaan zonder veiligheidssysteem, niet lang naast een draaiende trekker staan zonder gehoorbescherming en alle voorzorgsmaatregelen in acht nemen als ze aan een stopcontact staat te sleutelen. Dat is wel zo prettig voor je werknemers en hun gezinnen. Nogmaals, je gezondheid, je leven, is het meest waardevolle bezit dat je hebt. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie