Het evenement voor startups: Rotterdam Unlocked

Het evenement voor startups: Rotterdam Unlocked

Jonas Bloemen
In februari organiseerde de gemeente Rotterdam samen met Get in the Ring Rotterdam Unlocked. Daar kregen vijftig startups uit twintig landen de kans om samen te werken met de grootste merken van Nederland.

LEES OOK: Out now: Baaz 1.2019

Cities Unlucked is een door Get in the Ring ontworpen initiatief dat steden de mogelijkheid en infrastructuur geeft om de regio te ontwikkelen door innovatie. Get in the Ring creëert met lokale partijen kansen en trekt op die manier internationaal zakelijk talent aan. Daardoor ontwikkelen ze nieuwe business, werkgelegenheid en economische welvaart. 

Rotterdam is de eerste stad die meedoet aan het project. De gemeente Rotterdam nodigde samen met Get in the Ring startups over de hele wereld uit om zich aan te melden voor een innovatieve uitdaging van een van de Unlocked partners: Robeco, KPN, LTO Noord, Strukton en de gemeente Rotterdam zelf. Er meldden zich driehonderd startups aan, slechts vijftig van hen ontvingen een uitnodiging om deel te nemen aan het driedaagse evenement in de havenstad.

Volgens Hendrik Halbe, oprichter van Get in the Ring, kan Cities Unlocked van groot belang zijn voor gemeentes: ‘Voor steden is het belangrijk om zich te ontplooien. Investering en innovatie zijn essentieel om dit te bereiken. Elke stad in de wereld heeft iets unieks te bieden, ze moeten het alleen tonen aan het publiek. Cities Unlocked trekt nieuwe businessen ondernemerstalent naar de steden, zodat deze kunnen groeien en challenges oplossen.’ 

Innovatiepartners Rotterdam Unlocked

De vier innovatiepartners legden een opdracht neer waar de startups een oplossing voor moesten verzinnen. Zo wilde de gemeente Rotterdam de interactie met bewoners verbeteren, was KPN op zoek naar innovatieve ideeën over het naar de markt brengen van automatisch en connected rijden, Strukton was benieuwd naar hoe ze het energieverbruik in hun gebouwen kunnen verminderen en Robeco wil investeren leuk en inclusief maken. De vijftig startups hebben allemaal een plan neergelegd waar uiteindelijk zes winnaars uitkwamen. Die zes winnaars mogen hun plan verder gaan uitwerken en krijgen daarbij toegang tot het netwerk, kapitaal en infrastructuur van de innovatiepartner. Ze zullen direct samenwerken met het senior management. Het doel: het oplossen van uitdagingen in de industrie. 

De Rotterdamse Wethouder economie, wijken en kleinere kernen, Barbara Kathmann, is erg blij met het evenement. ‘Initiatieven zoals deze zijn essentieel voor de economische groei van steden en de uitdagingen aan te gaan die inwoners tegen komen. In drie dagen hebben we zes pilotprojecten bevestigd, entrepreneurs van over de hele wereld bij elkaar gebracht en samenwerkingen met een paar van de meest invloedrijke bedrijven in Nederland tot stand gebracht die echt impact gaan maken. Rotterdam Unlocked sluit naadloos aan bij ons credo: Make It Happen’, vertelt Kathmann.