De gemeente Rotterdam lanceert Rotterdam Unlocked

Ruben den Boer
Als onderdeel van het economisch beleid van Rotterdam, met als doelstelling om innovatieve bedrijven naar de stad te trekken, brengt Rotterdam Unlocked startups, scaleups, MKB's en grote bedrijven bij elkaar om deals te sluiten en industriële uitdagingen op te lossen. De gemeente werkt hierin samen met innovatie partner Get in the Ring.

Ondernemers uit de hele wereld hebben tijdens Rotterdam Unlocked de kans om samen met enkele van de meest gerenommeerde merken van Nederland hun oplossingen te testen en te schalen.

Tijdens een driedaags evenement in februari worden geselecteerde kandidaten uitgenodigd om samen met de uitdagers een plan te finaliseren voor het testen of implementeren van de voorgestelde oplossing. Dit gebeurt tijdens dealmaking sessies waar tevens wordt gekeken naar de mogelijkheid voor lange termijn samenwerking indien de oplossing succesvol blijkt.

Aan het programma nemen daarnaast een groot aantal organisaties uit de regio deel zoals Erasmus Centre for Entrepreneurship, VentureCafe, Blue City, iTanks, Rotterdam Partners, InnovationQuarter, Rotterdam Food Cluster en YES!Delft, die het initiatief ondersteunen en de kennis en connecties kunnen bieden aan ondernemers die nodig zijn om op te schalen in de regio en daarbuiten.

Ter ondersteuning van het initiatief zei Barbara Kathmann, wethouder van Economie, Wijken en Kleine Kernen: ‘Ik wil ervoor zorgen dat de meest relevante startups, scaleups en MKB's uit de wereld naar Rotterdam komen, zich hier vestigen en deel gaan uitmaken van onze gemeenschap. Daarom steun ik Rotterdam Unlocked. Dit initiatief zal de meest relevante oplossingen wereldwijd koppelen aan bedrijfsinnovatie-uitdagingen, zodat we deze kunnen testen in pilotprojecten binnen Rotterdam. Op deze manier komt kennis en talent uit de hele wereld naar Nederland om aan onze vraagstukken te werken.’

De kansen tijdens Rotterdam Unlocked

De Gemeente Rotterdam: Verbeter de interactie tussen burgers en de stad 

Het effectiever maken van de communicatie via het 14010 telefoonnummer en de medewerkers van het callcenter beter in staat stellen zich te ontwikkelen via innovatieve methoden en technieken.

Deadline voor aanmelden: 17 januari

Robeco: Creëer de toekomst van vermogensbeheer voor consumenten 

Innoveer vermogensbeheer met gamification, samenwerking met de klant en inclusiviteit.

Deadline voor aanmelden: 18 januari

KPN: Breng connected en automated driving naar de markt 

Connected en automated drivingin de smart-cities van de toekomst mogelijk maken.

Deadline voor aanmelden: 24 januari 

Strukton: Verbeter de energiebesparing in openbare gebouwen

Maak het energieverbruik modern, efficiënt en comfortabel.

Deadline voor aanmelden: 12 januari 

LTO Noord: Bestrijd de bodemverzakking 

De bodemverzakking van veengebieden in Nederland met 50% terugdringen door de slimmere inzet van natte teelt zodat de grondwaterstand niet verlaagd hoeft te worden.

Deadline voor aanmelden: 16 januari

Door een oplossing te bieden voor een van de kansen kunnen vernieuwende ondernemers een pilot lanceren, activiteiten binnen Rotterdam uitbreiden, businessplannen verfijnen, inzichten uit de industrie verwerven en kunnen ze in contact komen met thought-leaders in het Nederlandse ecosysteem. 

Wie meedoet aan een van de kansen tijdens Rotterdam Unlocked, zal naar huis gaan met een duidelijk inzicht in de mogelijkheden voor het maken van deals in de regio gerelateerd aan de oplossing die ze bieden

Als onderdeel van het programma keert de Get in the Ring's Global Startup Pitching Competition terug naar Rotterdam voor de Nederlandse editie. De competitie, die actief is in meer dan 100 landen, nodigt ondernemers uit om zich tegen tegenstanders in een ring te werpen, te strijden om bekendheid, deals te sluiten en toegang tot 10 miljoen euro aan potentiële financiering te krijgen.

Tijdens Rotterdam Unlocked kunnen vernieuwers uit het hele land strijden om de titel van meest veelbelovende startup in Nederland. 

Over de betrokkenheid van Get in the Ring, zei Global Director Jochem Cuppen: ‘Wij geloven in het geven van een schaalbaar platform aan innovators uit de hele wereld, vandaar dat we Rotterdam Unlocked ondersteunen. Door deel te nemen aan het initiatief krijgen ondernemers de kans om echt impact te maken en te profiteren van wat Rotterdam  te bieden heeft’.

Starters die op zoek zijn naar een pitch-battle, of bezoekers die het spektakel willen meemaken, kunnen zich aanmelden via de website van Rotterdam Unlocked

afbeelding van Ruben den Boer

Ruben den Boer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Ruben