Haal het meeste uit je auto: maak kennis met chiptuning

Haal het meeste uit je auto: maak kennis met chiptuning

Redactie Baaz
‘Chiptuning’. De term was ons onbekend. Totdat we bericht kregen van een zeer enthousiaste BMW-eigenaar. De bron reed een BMW 320i f30. Zijn gebruik? Intensief. Heel Nederland door voor de zaak. De wagen behoort tot de BMW 3 Series, wat betekent dat het model tegen een stootje kan. Tellers met honderdduizenden kilometers zijn niet ongehoord. Toch kan de 320i f30, evenals elke andere auto, wel eens een opknapbeurt gebruiken. Zo’n opknapbeurt was in onze ogen beperkt tot een blik onder de motorkap, het aandraaien van een paar moertjes en de vervanging van een uitlaatklep. Maar met een paar aangedraaide moertjes ben je er nog niet.

De moderne auto lijkt maar weinig op het stoomvervoer van de vorige eeuw. De automotive-industrie is in een relatief korte tijd onomkeerbaar veranderd. Diverse onderdelen van een moderne bak, waaronder de motor, worden digitaal aangestuurd. Hedendaagse autofabrikanten leunen tegen softwareontwikkeling aan. Al helemaal in het geval van elektrische wagens, maar eveneens in het geval van hybride en traditionele modellen, waaronder de 320i f30. 

Zoals eerder genoemd, was een term als ‘chiptuning bmw 320i f30’ ons onbekend. Maar ‘chiptuning’ - blijkt uit het verhaal van onze bron - kan een integraal onderdeel van wagenonderhoud zijn. 

Software

Elke moderne auto draait op basis van software. Deze software is leidend voor het vermogen van een wagen. Deze software wordt meegeleverd en ingesteld door de fabrikant. Voor de gemiddelde autorijder ligt de werking hiervan buiten handbereik. Inzage is listig. Configuratie al helemaal. Tevens de reden dat tal van bedrijven zich specialiseren in het inzien en configureren van de software. Want alhoewel je zou verwachten dat de fabrikant een optimaal product levert, is er wel degelijk ruimte voor verbetering. 

Hetgeen dat een autofabrikant als ‘optimaal’ beschouwt, kan voor een ander gebrekkig zijn. In de praktijk wordt het vermogen van een motor begrensd en het brandstofverbruik gestuurd. Dit om de specificaties van een brochure - welk per continent en regio verschilt - te evenaren. Logischerwijs is het voor sommigen wenselijk om de volledige capaciteit van een motor te benutten. Daarnaast is het in iedereens voordeel om brandstofverbruik zo veel mogelijk te begrenzen. 

Tuning

Via auto tuning door Mijn Chiptuning krijg je de mogelijkheid om het volledige vermogen van een auto te benutten. Het proces is complex maar veilig. Dergelijke bedrijven zijn zeer kundig op het gebied van autosoftware. En waar een gegeven automonteur qua transparantie te wensen overlaat, legt een chiptune-bedrijf het gehele proces bloot. Wel zo fijn als het om je dierbare prachtbak gaat. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie