Energielabel bedrijfspand: vanaf 2023 minimaal energielabel C

Energielabel bedrijfspand: vanaf 2023 minimaal energielabel C

Redactie Baaz
Wanneer je een eigen bedrijfspand hebt of van plan bent om deze te huren of te kopen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wetgeving. Is jouw bedrijfspand al voorzien van een energielabel? Vanaf 2023 is energielabel C een minimale vereiste.

Met dit energielabel bedrijfspand wordt aangeduid hoe energiezuinig een bepaald pand is. Het wordt daarmee in een energieklasse geplaatst. Deze klassen variëren van A+++ naar D. Waar A+++ de hoogst mogelijke energieklasse is, is D juist het laagste. Voortaan wordt klasse C voor bedrijfspanden als minimum beschouwd. Hoe dat precies zit met energielabels, wanneer je deze dient aan te vragen en hoe je dat precies doet gaan wij je vertellen.

Hoe werkt dat precies met energielabels?

Al sinds 2015 wordt er gecontroleerd of bedrijfspanden een energielabel hebben wanneer deze worden opgeleverd, verhuurd of verkocht. Blijkt het dat een energielabel ontbreekt, dan riskeert de eigenaar een boete van €20.250 euro. Daarom is het verstandig om zo’n label tijdig aan te vragen. De prijs ervan is afhankelijk van het aantal vierkante meters dat het bedrijfspand beslaat. Heb je meerdere bedrijfspanden, dan kan het voordeliger zijn om in één keer meerdere energielabels aan te vragen voor deze panden. Meestal duurt het slechts een paar dagen voordat de energielabels gereed zijn en zijn deze vervolgens voor tien jaar geldig. Het is een kleine moeite, maar het is wel belangrijk dat je dit op tijd regelt.

Wanneer heb je geen energielabel nodig?

Weet wel dat er bepaalde uitzonderingen zijn. Niet alle bedrijfspanden hoeven van een energielabel te worden voorzien. Zo gelden uitzonderingen voor monumenten, gebouwen met een religieuze functie, vrijstaande gebouwen met een oppervlakte kleiner dan 50 vierkante meter, bedrijfspanden die alleen voor opslag dienen of een magazijn/fabriekshal/werkplaats zijn, tijdelijke gebouwen en recreatiewoningen die niet meer dan 4 maanden per jaar gebruikt worden, gebouwen die niet verwarmd worden (schuren en garages). Alle andere bedrijfspanden dienen wel van een energielabel te worden voorzien om geen boete te riskeren.

Hoe vraag je een energielabel aan?

Het aanvragen van een energielabel kan op verschillende manieren worden gedaan. Via de website van Bedrijfsenergielabels kan gemakkelijk telefonisch of per mail een inspectie ingepland worden. Tijdens de inspectie wordt er een opname van het bedrijfspand gedaan. Deze inspectie vindt plaats op locatie en duurt gemiddeld een uur. Het kan korter of langer duren, afhankelijk van de grootte van het pand en of er wel of geen bouwtekeningen aanwezig zijn. Nadat de inspectie is afgerond wordt de aanvraag verder uitgewerkt met speciale daarvoor bestemde software. Vervolgens ontvang je een geldig energielabel. Dit energielabel is 10 jaar geldig.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie