Energie besparen op kantoor? 4 tips

Energie besparen op kantoor? 4 tips

Redactie Baaz

Vanwege de stijgende gastarieven en energieprijzen is het voor veel ondernemers handig om te weten hoe ze hun kantoor energiezuiniger kunnen maken. Besparen op de energie bespaart maandelijkse kosten en is handig met het oog op de toekomst. Vanaf 2023 moeten namelijk alle kantoorgebouwen in Nederland met ten minste 100 m2 kantoorruimte minimaal energielabel C hebben. Maar waar begin je met energiebesparing op kantoor? Hoe kun je energieverspilling tegengaan? Hier zijn vier praktische tips om je energierekening te verlagen.

Een nieuwe energieleverancier

Een makkelijke manier om energiekosten te verlagen is om te gaan voor overstappen energie naar een goedkopere energieleverancier. Veel bedrijven laten veel betere aanbiedingen en tarieven liggen, omdat ze trouw blijven aan hun huidige leverancier. Maar ook je huidige aanbieder biedt waarschijnlijk allemaal verschillende soorten tarieven aan, variabele tarieven die kunnen verschillen per uur van de dag. Het is dus zeker de moeite waard om onderzoek te doen naar verschillende aanbieders en opties en de beste te kiezen die past bij jouw bedrijf.

Pak de energieverspilling aan op kantoor

In Nederland verspilt ongeveer 80% van de kantoren gemiddeld tussen de 25% en 30% van hun energie. Deze verspilling aanpakken, zorgt uiteindelijk voor lagere energiekosten. Vaak gaat het om onnodig gebruik van verlichting, verwarming en apparatuur. Zorg er voor dat je medewerkers zich hier bewust van zijn. Zonder bewustwording zal er niet snel verandering komen. Zoek samen naar een oplossing. Een voorbeeld is om aan het einde van de dag de computers op nachtstand of uit te zetten. Of door de thermostaat een uur voor vertrek naar de nachtstand te zetten. Ook randapparatuur, zoals printers en lamineermachines, maar ook koffiezetapparaten, zijn verstandig om uit te schakelen na gebruik. Ook het licht in toiletten en werkruimten moet einde dag of bij geen gebruik uit staan. Stel bijvoorbeeld iedere week een persoon verantwoordelijk voor deze handelingen. 

Stap over op LED-verlichting

Veel bedrijven hebben al de overstap naar LED-verlichting gemaakt, wat al veel scheelt in de totale energiekosten. LED’s verbruiken tot 75% minder energie dan gloeilampen. En ze branden minder snel door als halogeenlampen. Een ander groot voordeel is dat ze een veel langere levensduur hebben. De LED gaat wel tot 10.000 uur mee, ten opzichte van een ouderwetse lamp, waarbij de levensduur op maar 1000 uur zit. Nogal een verschil. Wat in totaal neerkomt op ongeveer 15% van het elektriciteitsverbruik in een doorsnee woning. Bij kantoren ligt dit percentage nog wel hoger door het intensievere gebruik van licht. 

Laptops in plaats van desktop computers

Laptops verbruiken in het algemeen een stuk minder energie dan vaste computers. Een grote overstap met het gehele kantoor naar laptops is een investering die zich uiteindelijk terugbetaald. Naast energiezuiniger is het locatieonafhankelijk werken een groot voordeel van de laptops. Niet alle medewerkers hebben een groot scherm nodig voor hun werk. Statistieken tonen aan dat laptops tussen de 20% en 50% minder energie verbruiken dan desktop-pc's van vergelijkbare grootte. Een handige tip: Zet de computer in de slaapstand als je langer dan een paar minuten weg bent van het toetsenbord. Dit bespaart energie en je bent niet veel tijd kwijt aan het opnieuw opstarten. Deze besparing komt neer op ongeveer 35 euro per computer. Zeker voor grote bedrijven de moeite waard. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie