Een bedrijfspand mét dakterras: waar moet je op letten?

Een bedrijfspand mét dakterras: waar moet je op letten?

Redactie Baaz

Het idee van een bedrijfspand met een dakterras heeft de laatste jaren aan populariteit gewonnen. Een dakterras zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke buitenruimte voor werknemers, maar het kan ook direct dienen als een unieke locatie voor bedrijfsevenementen. Bij het plannen en realiseren van een dakterras zijn er verschillende belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden. In dit artikel vertellen we je meer over waar je op moet letten bij het creëren van een bedrijfspand met een dakterras.

1. Wettelijke vereisten en vergunningen

Voordat je enthousiast begint met de plannen voor een dakterras, is het slim om grondig onderzoek te doen naar lokale bouwvoorschriften en vergunningen. Elk gebied heeft specifieke regelgeving met betrekking tot de constructie en veiligheid van dakterrassen. Het niet naleven van deze voorschriften kan leiden tot boetes en juridische complicaties. Laat je daarom goed informeren of doe zelf een gedegen onderzoek.

2. Bouwtechnische haalbaarheid

Niet elk dak is geschikt voor een dakterras. Beoordeel daarom van tevoren de bouwtechnische haalbaarheid, voordat de plannen worden uitgewerkt. Een ingenieur moet de draagkracht van het dak evalueren om ervoor te zorgen dat het gewicht van het dakterras en de daarop geplaatste voorzieningen veilig worden ondersteund. Bovendien moeten mogelijke wijzigingen aan de bestaande structuur zorgvuldig worden overwogen en uitgevoerd.

3. Toegankelijkheid en veiligheid

Een goed ontworpen dakterras moet eenvoudig toegankelijk zijn voor alle werknemers en eventuele gasten. Het is van belang om rekening te houden met de veiligheid bij het ontwerpen van trappen, liften of andere toegangsvoorzieningen. Veiligheidshekken en relingen zijn ook essentieel om ongelukken te voorkomen. De naleving van de geldende veiligheidsnormen is hierbij van groot belang.

4. Functioneel ontwerp

Het dakterras moet er niet alleen mooi uitzien, maar ook functioneel. Het ontwerp moet rekening houden met de behoeften en wensen van de werknemers, zoals zitplaatsen, schaduwrijke gebieden, groenvoorzieningen en eventuele voorzieningen zoals een buitenkeuken of vergaderruimte. Bekijk ook waar je de materialen opbergt. Denk bijvoorbeeld aan tuinkussens opbergen waterdicht, kleedjes en glazen en borden. 

5. Onderhoud en duurzaamheid

Een bedrijfspand met dakterras vereist regelmatig onderhoud om de levensduur te verlengen en de veiligheid te waarborgen. Het gebruik van duurzame materialen en groenvoorzieningen is niet alleen beter voor het milieu, maar het verbetert ook de algehele uitstraling van het dakterras.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie